Studenten meten panden na op toegankelijkheid

Studenten van PXL Hogeschool meten hoe groot deze opening is.
Foto Borgerhoff Studenten van PXL Hogeschool meten hoe groot deze opening is.
Meer dan 200 studenten van Hogeschool PXL trokken gisteren dwars door Hasselt om de toegankelijkheid van meer dan 1.000 panden te onderzoeken.

Naar aanleiding van de Dag van de Zorg deze zondag vond er gisteren in verschillende steden een grootschalige toegankelijkheidsmeting plaats. Bedoeling is om te kijken hoe rolstoelvriendelijk winkels en openbare gebouwen zijn. De studenten kregen naast een meetlint dan ook een hele waslijst aan 'te meten onderdelen' met zich mee. "Daarbij moesten we letten op het aantal drempels, de hoogte ervan of hoe breed de ingang was", klinkt het bij een groepje enthousiaste 'opmeters' van de PXL. "Hoewel er op veel plaatsen al actie is ondernomen blijft het vaak beperkt tot enkel de ingang. Je kan als rolstoelpatiënt pakweg wel binnen maar de wc is dan weer niet aangepast. Er is dus nog wel werk aan de winkel. Hopelijk kunnen we daar ook iets aan bijdragen."


De resultaten van de studenten worden nu verwerkt en zullen later beschikbaar worden gesteld via een applicatie. Ook in andere Vlaamse steden vonden gelijkaardige acties plaats. (DMH)