Studenten lusten 'frietloze week' niet

AFWEZIGHEID VETTIGE HAP LOKT PAK MINDER ETERS NAAR RESTAURANT

Frederic Exelmans en Leroy Castermans met hun bord vol groenten, kip en zalm. "Wij eten vaak gezond, dus de frieten missen we niet erg."
Foto Borgerhoff Frederic Exelmans en Leroy Castermans met hun bord vol groenten, kip en zalm. "Wij eten vaak gezond, dus de frieten missen we niet erg."
Het studentenrestaurant van Hogeschool PXL heeft deze week heel wat minder bezoekers. Dat heeft niets te maken met een daling van de voedselkwaliteit, maar alles met de tijdelijke verbanning van gefrituurde snacks. Zo verloor het restaurant maar liefst 15 procent van zijn klanten door de 'frietloze week'.

Een student en zijn vettige hap: blijkbaar zijn ze moeilijker te scheiden dan gedacht. Dat ervaren ze ook in het studentenrestaurant van Hogeschool PXL op campus Elfde Linie. "Samen met de UHasselt en UCLL organiseren we deze week de 'Fit- en Gezondheidsweek'", zegt diensthoofd catering Rudy Rampelberg. "Ik wou dat initiatief aangrijpen om dit belangrijke thema extra ruchtbaarheid te geven. Zo kwamen we op het idee om gedurende de hele week geen gefrituurde bereidingen op het menu te zetten. Op die manier wilden we duidelijk maken aan de studenten dat een lunch meer is dan zomaar voedsel innemen."

Gedaan met grill

"Smaak, kwaliteit en beleving zijn minstens even belangrijk dan maagvullende koolhydraten. Daarmee versterk je je lichaam immers niet. Je voelt er je alleen maar lui en futloos door de rest van de dag." Die beslissing miste zijn effect niet, zowel in positieve als negatieve zin. "Op de buitencampussen, waar er departementen zitten die bewuster omgaan met voeding, kenden we geen terugval. Op de centrale campus zakten de bezoekersaantallen opvallend genoeg wel met 15 procent van 1.600 passanten naar 1.400 passanten. Studenten van de departementen PXL-Business, PXL-IT en PXL-Music zijn de grootste gebruikers van ons grillrestaurant en daar vielen dan ook de grootste klappen. De verkoop van die grillgerechten daalde met liefst 60 procent", geeft Rampelberg toe. "Maar zij die bleven komen, waren wel overtuigd. Zo gingen de vegetarische gerechten veel vlotter over de toonbank. Wij doen dan ook niet aan 'puberaal vegetarisme' door gewoon vlees weg te laten, maar we vervangen het door peulvruchten, linzen, bonen, noten, soja en veel fruit en groenten. Overtuigde vegetariërs zullen die frituursnacks ook niet missen."

Afkicken

Bij de studenten zelf lokt de frietloze week gemengde reacties uit. Op de Facebookpagina van PXL-catering vroeg één student al meteen ludiek een extra week vakantie aan. In het restaurant zelf kan student Daniel Miskovic er wel om lachen. "Normaal gezien kan ik niet aan de frieten weerstaan", zegt hij. "Deze week is dus voor mij ideaal om even af te kicken." Mede-studenten Frederic Exelmans en Leroy Castermans denken ook dat heel wat van hun collega's baat hebben bij een tijdelijke ban op frituurvet. "We zien hier toch vaak mensen enkel een frietje met saus verorberen. Zeker de meisjes", lachen ze. "Het kan naar hen dus zeker sensibiliserend werken. Of het ons stoort? Niet echt, wij eten sowieso vaak gezond."