Strenger toezicht op pizzakoeriers

POLITIE HOUDT BROMFIETSERS EXTRA IN HET OOG NA KLACHTEN

De gekende scooters van Pizza Hut. Die zaak laat alvast weten geen probleem te hebben met de extra controles. Deze foto is voorts voor alle duidelijkheid illustratief.
Foto Borgerhoff De gekende scooters van Pizza Hut. Die zaak laat alvast weten geen probleem te hebben met de extra controles. Deze foto is voorts voor alle duidelijkheid illustratief.
De politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad zal het rijgedrag van bromfietsers extra in het oog houden, na klachten van inwoners. Vooral pizzakoeriers blijken wrevel te veroorzaken. Die laten zelf weten geen probleem te hebben met de extra controles.

Fietsend Hasselt mort al langer over het cowboy-gedrag van sommige koeriers, die op hun bromfietsen door de stad vliegen. Niet alleen de overdreven snelheid is zwakke weggebruikers een doorn in het oog, ook het hinderlijk parkeren van die bromfietsen is een bron van ergernis. Een problematiek die ook de politie niet ontgaan is, en dus komt er actie - op een zucht van de eerste verjaardag van de voorstelling van het Hasseltse fietsactieplan. Eén van de tien speerpunten uit dat plan is immers letterlijk: 'De politie zal meermaals per jaar grootschalige controles uitvoeren op inbreuken die de veiligheid van de fietser in het gedrang brengen'.


"De laatste tijd kwamen er inderdaad veel klachten van inwoners binnen over het rijgedrag van bromfietsers, en dan vooral pizzakoeriers", bevestigt Philip Pirard, korpschef van de zone Limburg Regio Hoofdstad. "Ook tijdens het fietscongres in Hasselt en tijdens een overleg met de fietsambassadeurs kwam dit probleem ter sprake. De bromfietsers rijden onder andere tegen de rijrichting in, en parkeren hinderlijk of gevaarlijk op het voetpad. We zullen daarom nauw toezien op overtredingen door bromfietsers, en hier repressief tegen optreden. Bromfietsers die verkeersovertredingen begaan, brengen immers andere weggebruikers in gevaar. Daarom is het belangrijk dat we dit probleem opvolgen en hier tegen optreden." Wie zich niet aan de regels houdt, mag zich opmaken voor een boete van minstens 50 euro voor een snelheidsovertreding, tot een mogelijke dagvaarding in de politierechtbank.

Eén boete in zeven jaar

In het filiaal van Pizza Hut op de hoek van de Thonissenlaan en de Koningin Astridlaan - een uitgelezen doelwit voor de politie, zo vlak tegenover het commissariaat - zitten ze niets in met extra controles. "Omdat ik weet dat onze koeriers zich zo goed mogelijk aan de regels houden", zegt zaakvoerder Inge Fripon. "Ze zijn bijvoorbeeld gestopt met tegen de rijrichting in te rijden, of zich al rokend of met oortjes in te verplaatsen. Bovendien weten ze dat elke boete die ze krijgen, ook zelf betaald moet worden. En daar moeten ze dan toch al even voor werken. Maar met één boete in zeven jaar tijd valt het best wel mee, denk ik. Voorts hoop ik wel dat die controles er voor iedereen zijn. Want er zijn nog horeca-zaken die bromfietsers inzetten om maaltijden te leveren, en het gaat dan niet alleen om pizza", besluit Fripon fijntjes.