Stokrooienaren nemen kijkje naar nieuwe brug

De opkomst was eerder mager.
Benoit De Freine De opkomst was eerder mager.
Sinds begin deze maand ligt hij al op zijn plaats: de nieuwe brug over het Albertkanaal in Stokrooi bij Hasselt. Maar zondag op de Open Wervendag mochten de bewoners voor het eerst ook echt heel dichtbij komen kijken. In juli wordt de brug pas officieel ingereden.

Tijdens Open Wervendag zijn 136 werven in ons land voor één keer geopend voor geïnteresseerden. Eén van die werven was de nieuwe brug in Stokrooi. “Zoals bekend zijn we alle bruggen over het Albertkanaal momenteel aan het verhogen, om hogere schepen toe te laten”,  zegt gedelegeerd bestuurder Chris Dankaerts van De Vlaamse Waterweg. “De brug van Stokrooie werd deze maand op zijn huidige locatie gevaren. Nu zijn we nog volop aan het werk om het tegen juli helemaal klaar te hebben. De toegangswegen worden bijvoorbeeld aangepast, waarna de oude brug kan afgebroken worden. Het is een heel werk, wat ook nog even hinder met zich mee zal brengen. Maar we willen de buurtbewoners en alle geïnteresseerden toch alvast even kennis te laten maken. Over de brug wandelen gaat voorlopig nog niet, want het wegdek is nog niet klaar.”

Omrijden

“Beetje jammer dat we er nog niet op mogen”, zegt buurtbewoonster Marlies Thijs. Zij was zondagmorgen één van de eerste bezoekers. “Natuurlijk wilde ik komen kijken hoe de brug erbij ligt: ik moet er dagelijks normaal gezien acht keer over. Ik breng ‘s ochtends mijn dochter naar de bushalte, een uurtje later ga ik met mijn zoon naar zijn school in Tuilt, en nadien rij ik er zelf nog een keer over naar mijn werk. ‘s Avonds doen we alles weer in de omgekeerde richting. ‘s Middags moet ik voor mijn werk trouwens nog eens vaak aan de andere kant zijn. Ik ben dus misschien wel één van de grootste gebruikers van deze brug.” Veel Stokrooienaren zitten met vragen voor de laatste aanpassingen volgende maand. De oude brug zal vanaf 17 juni immers afgesloten worden voor alle verkeer. De drukke verbindingsweg tussen Bolderberg (Heusden-Zolder) en Stokrooie (Hasselt) zal dan onvermijdelijk onderbroken zijn. Bewoners moeten tijdelijk enkele kilometers omrijden via de kanaalbrug van Viversel of Kuringen. Vanaf 15 juli kan het verkeer weer door, maar dan wel over de nieuwe brug. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.