Stationsbuurt ziet criminaliteit dalen

ONDANKS MOORD EN STEEKPARTIJ IN MAAND TIJD

Woensdag werd er aan de Bampslaan iemand neergestoken. Vermoedelijk gaat het om een afrekening.
Mariotti Woensdag werd er aan de Bampslaan iemand neergestoken. Vermoedelijk gaat het om een afrekening.
De stationsbuurt van Hasselt komt weer in opspraak na de zware steekpartij aan de Bampslaan woensdag. Begin vorige maand werd ook al een ober doodgeslagen bij een café aan het station. "En toch daalt de criminaliteit zienderogen", aldus de politie.

De stationsbuurt in Hasselt geraakt maar niet af van zijn kwalijke reputatie. De afgelopen jaren haalden tal van incidenten het nieuws. De meeste bewoners stoorden zich aan de overlast veroorzaakt door personen onder invloed, hangjongeren en daklozen. Een onveiligheidsgevoel bleef er hangen en het Voltha-plan werd in het leven geroepen. Ondanks de pogingen van politie en stad om de reputatie op te smukken werd er woensdagavond iemand neergestoken. Vermoedelijk gaat het om een afrekening. "We kunnen voorlopig enkel bevestigen dat er een man zwaargewond, maar stabiel in het ziekenhuis ligt", zegt Bruno Coppin van het Limburgse parket. "Over verdere inhoud kunnen we niet communiceren, aangezien het onderzoek op volle toeren draait." Camerabeelden in de omgeving worden uitgekamd en buurtbewoners verhoord. Mogelijk gaat het om een afrekening aangezien er twee verdachte gesignaleerd werden ter hoogte van het voetgangerstunneltje aan de Bampslaan. Niet veel later kwam het slachtoffer naar boven gestrompeld, waarna hij in elkaar zeeg.

"Straffe daling"

In november werd ook een ober toegetakeld in een café aan het station, waarna hij bezweek aan zijn verwondingen. Ondanks de zware feiten daalt de overlast aanzienlijk in de buurt. "Noteerden we in 2016 van mei tot en met december nog 41 gevallen van dronkenschap in de buurt, waren dat er in 2017 door het ganse jaar nog maar 30. Een straffe daling", klinkt het bij de politie. "Het aantal geregistreerde feiten van verdovende middelen -bezit, gebruik en handel- daalde in één jaar van 74 naar 51 feiten. Positief is wel dat steeds meer mensen zich houden aan het verbod op alocholconsumptie op de openbare weg. Ook het aantal GAS-pv's is meer dan gehalveerd: van 55 naar 25." De nieuwe feiten van woensdag zijn volgens het stadsbestuur niet uit te sluiten. "Zulke feiten kunnen zich helaas afspelen, ook al zetten we hard in op veiligheid. Maar de resultaten zijn beter dan voorheen, de cijfers liegen er niet om. We zetten door en steken indien nodig nog een tandje bij."

Maat is vol

Daarbij verwijst de burgemeester ook naar de recente vechtpartijen in de Badderijstraat in het centrum van de stad. Bij die interventie raakte een hoofdinspecteur van de politie gewond. De burgemeester kondigde daarbij strenge maatregelen aan, "omdat de maat vol was". Concreet betekent dat een tijdelijke sluiting van discotheek Universal. Hoelang de zaak dicht moet, is nog niet duidelijk. Ook andere zaken lopen het risico op sancties indien zij voor overlast zorgen in de uitgaansbuurt.