Stadsnatuurpark Tommelen breidt uit

Het Hasseltse stadsnatuurpark Tommelen tussen de Spoorwegstraat en de E313 in Runkst wordt drie hectare groter. Het stadsbestuur besliste een aangrenzende KMO-zone bij het natuurgebied dat momenteel 12 hectare groot is te voegen. Het nieuwe gedeelte moet een beschermingszone vormen voor de kwetsbare bewoners van de 'boemekoeter's, zoals het park in de volksmond genoemd wordt. Die naam heeft het te danken aan de vele poelen die ontstonden door bombardementen in 1944.

Natuurpunt

Het beheer van Tommelen wordt de komende negen jaar opnieuw in handen van Natuurpunt gegeven. "Het is een klein, maar waardevol natuurgebied", zegt schepen van Groen Valerie Del Re (sp.a). In het park leven dertien soorten waterjuffers en libellen, vijftien soorten dagvlinders, meer dan tweehonderd plantenspecies en zeven soorten amfibieën waaronder de Europees beschermde en bedreigde kamsalamander.


"Het natuurpark telt zo'n 1.600 exemplaren. De grootste populatie van België", klinkt het bij Natuurpunt. Bezoekers kunnen het stadspark vrij bezoeken en tegen deze zomer zullen de wandelpaden nog uitgebreid worden in het nieuwe stuk. Natuurpunt organiseert regelmatig geleide wandelingen. Meer informatie is te vinden op hun website. (ERS)