Stad daagt studenten uit

'BUCKET LIST' MET VIJFTIEN ITEMS MOET JONGEREN HASSELT DOEN VERKENNEN

Lotte en Gert nemen een selfie met het standbeeld op de Grote Markt. Ook dat staat op de bucket list.
Borgerhoff Lotte en Gert nemen een selfie met het standbeeld op de Grote Markt. Ook dat staat op de bucket list.
Met een 'bucket list' van vijftien opvallende uitdagingen wil het stadsbestuur de studenten Hasselt leren ontdekken. Zo worden ze aangemoedigd om een nachtje door te doen in een discotheek, selfies te nemen met bekende stadszichten of... een tatoeage te laten plaatsen. "Een tof initiatief, want veel van deze plekken kenden we niet", zeggen 'proefkonijnen' Lotte en Gert.

De bucketlist is geboren uit de vaststelling dat Hasselt steeds meer studenten telt, maar dat die steeds minder de stad zelf kennen. "We krijgen bij de jeugddienst vaak vragen om dingen te organiseren die in Hasselt al bestaan", zegt schepen van Jeugd Valerie Del Re (sp.a). "Daarom willen we hen met dit initiatief op een ludieke manier de stad leren kennen. Dat gaat dan van horecabezoeken over bekende winkels uitproberen tot een kennismaking met het lokale erfgoed."

Een tatoeage laten zetten is een van de puntjes op de bucket list.
Borgerhoff Een tatoeage laten zetten is een van de puntjes op de bucket list.

Goodiebag

Tussen de items op de lijst staan ook wel enkele opvallende dingen om 'af te checken', zoals een tatoeage laten zetten of tien consumpties nuttigen in een bekend biercafé. Wie kan bewijzen dat hij of zij tien van de vijftien items kon aanvinken, krijgt als beloning een goodiebag. "Door het op tien te houden, laten we de studenten met pakweg iets meer angst voor een tattoo-naald toch nog wat vrij. Of we hiermee drinken, fuiven en andere 'ontucht' promoten? Daar hebben studenten de stad niet voor nodig", lacht Del Re. "Bovendien springt een beetje student toch ook creatief om met dergelijke opdrachten. Niemand zegt dat die tien consumpties ook tien zware bieren moeten zijn of dat je ze in je eentje op een bepaalde dag moet uitdrinken."


Wij plukten gisteren twee nietsvermoedende studenten van straat en gingen met hen de studentikoze bingokaart uittesten. Conclusie: het initiatief is meer dan nodig. "Een selfie maken met die beelden op de Grote Markt? Hebben die een speciale betekenis dan?", vraagt UHasselt-studente Lotte Kerkhofs (20) uit Meeuwen-Gruitrode zich af. "Geen flauw idee", geeft PXL-student Gert Vandermeulen (20) uit Bree eerlijk toe. Wanneer we uitleggen dat het beeld de eerste inwoners van Hasselt voorstelt, kijken ze op. "Toegegeven: deze lijst is wel een handige manier om de stad als student te ontdekken. Want hoewel we hier allebei toch al enkele jaren studeren, hadden we bijvoorbeeld ook nooit van cafe 't Hemelrijk gehoord. Als 'spoedcursus' Hasselt is het dus zeker geslaagd. Wel jammer dat ik die laarzen bij La Bottega niet mee naar huis mocht nemen", lacht Lotte.

Lijst elk jaar aanpassen

Schepen Del Re hoopt de lijst nu snel in zoveel mogelijk studentenhanden te stoppen. "Die is alvast via duizenden studentengidsen verspreidt, binnenkort volgen er ook nog losse flyers. Online leeft het al sterk. Bedoeling is dat we de lijst elk jaar wat aanpassen." Of de tattoo-check er dan nog bij is, valt wel te betwijfelen. "Voorlopig heb ik nog geen studenten met die lijst zien passeren", zegt Gert Lowet van Karot's Tattoos. "Misschien zijn de Hasseltse studenten wat schuchterder dan hun collega's elders in Vlaanderen, wie weet", grapt hij.