Spuitwerken aan brug lopen volledig mis, halve wijk hangt onder de verfspatten

Ine in haar nieuwe wagen samen met haar dochtertje Trui.
Karolien Coenen Ine in haar nieuwe wagen samen met haar dochtertje Trui.
Het bespuiten van een nieuwe brug in Stokrooie bij Hasselt is helemaal misgelopen. Het afdekken gebeurde niet nauwkeurig genoeg, waardoor heel wat vernevelde verf in de lagergelegen woonwijk terechtkwam. Vensters, veranda’s, zonnepanelen en wagens hangen vol in een straal van 250 meter. 

Toen Ine Vanbaelen uit de Kuilbergstraat in Hasselt vorige week in haar tuin zat te zonnebaden, merkte ze plots witte spikkeltjes op haar gsm op. Ze kon de spatjes niet meteen thuis brengen, maar toen ze met haar man naar haar wagen ging kijken, keerden ook daar de witte vlekjes terug. 

“Al snel konden we de link leggen met de spuitwerken op de brug", zucht Ine. “Na een grondige controle zagen we de schade pas héél goed. Onze vensters, de gevel, beide wagens, tuinmeubelen. Overal zie je kleine witte verfvlekjes.”

Ook de ramen zitten onder de spatten.
Karolien Coenen Ook de ramen zitten onder de spatten.

Nog maar drie maanden geleden kocht Ine een gloednieuwe Fiat 500. “Ik ben er meteen mee naar een carrosseriebedrijf gereden. Met een gewoon product ging het goedje er niet af. Polieren lukt wel, maar dat gaat ontzettend traag. Ongeveer een uurtje om 15 op 15 centimeter te reinigen. En alles van zwarte plastic of rubber kan niet gereinigd worden en moet vervangen worden."

5.000 euro

“In totaal zitten we aan minstens 5.000 euro, énkel voor de wagen. Ons venster stond toen ook nog open, waardoor het dashboard en stuur ook beschadigd zijn. Ik zou me er eigenlijk niet mogen bij neerleggen, maar dat vervangen is te duur.” 

Bij de buren hetzelfde verhaal. Daar hangen de glazen tafel, de barbecue, de zwarte dakpannen én de tuintegels vol verfvlekjes. “Ik heb meteen contact opgenomen met de verzekeraar, en die zal nu een bestek opmaken. Daar wordt er contact opgenomen met de hoofdaannemer en de verantwoordelijke onderaannemer. We rekenen erop dat we alles terugbetaald krijgen.”

Ines nieuwe wagen staat onder de verfspatten.
Karolien Coenen Ines nieuwe wagen staat onder de verfspatten.

Wat er exact is misgelopen, wordt onderzocht. Maar vermoedelijk ging er iets verkeerd bij het afplakken van de brug. “Het gaat om een zone die met doeken en plastic wordt gedicht, zodat de gespoten verf niet kan ontsnappen", klinkt het bij de buren. “Mogelijk is tijdens de hittegolf een deel van het plastic aan de kant geschoven om het werk draaglijk te houden.”

Mogelijk is tijdens de hittegolf een deel van het plastic aan de kant geschoven om het werk draaglijk te houden

Buurtbewoners

“Rekening van carwash doorsturen”

De buren zagen de werkmannen vaak vroeg beginnen en rond 13 uur stoppen, net omwille van die hitte. “Toen we de link gelegd hadden, zijn we snel de brug opgelopen en vroegen we hen te stoppen. Het was een Italiaans bedrijf, de brug komt blijkbaar ook uit Italië. De werkmannen waren wel heel vriendelijk en vroegen de rekening van de carwash zeker door te sturen. Maar zo evident is het allemaal niet.” 

Links het huis van Ine, rechts op de achtergrond de brug.
Karolien Coenen Links het huis van Ine, rechts op de achtergrond de brug.
De wijk links heeft het vlaggen.
Karolien Coenen De wijk links heeft het vlaggen.
De tuintafel van de buren van Ine.
Karolien Coenen De tuintafel van de buren van Ine.
De BMW van de buren van Ine.
Karolien Coenen De BMW van de buren van Ine.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  Collectieve schadeclaim indienen met burgelijke partijstelling en een goede advokaat. Alle kosten claimen van deprutser aannemer!

 • Ronny Cuypers

  Die brug is van de overheid. Dat gaat jaren en jaren aanslepen.

 • JAN OOMS

  Eigenaar van de brug.. de overheid.. gaat in eerste instantie moeten betalen, en die kan het op haar beurt verhalen op de italiaanse firma. Gaat niet voor morgen zijn.

 • Toon Schouteden

  Firma failliet en gedupeerden kunnen fluiten naar hun centen.

 • Wim Offermans

  Geen paniek, er bestaat een chemisch produkt dat ook gebruikt wordt om graffity te verwijderen (CRC 2020170BL5L) en die de klus klaart