Roemeense families zetten kinderen in voor diefstallen

Zeven Roemenen riskeren celstraffen tot 4 jaar voor meerdere diefstallen in heel Vlaanderen. Ze zetten hun kinderen in om zoveel mogelijk te stelen.

Eind vorig jaar en begin dit jaar werden veel diefstallen gepleegd door jonge Roemenen die behoorden tot twee in Charleroi verblijvende families. Vooral bejaarde mensen aan bankautomaten waren een favoriet doelwit van de bende. Ze wachten op het moment dat het bejaarde slachtoffer zijn of haar bankkaart instak en de code intypte. Hierop leidde een van de jonge dieven de aandacht van het slachtoffer af waarna een ander bendelid 500 of 600 euro afhaalde. In Hasselt sloeg een vrouwelijk bendelid op een andere manier toe. Ze sloop in een rusthuis binnen en ging daar aan de haal met juwelen en geld van de bewoners.


De jonge daders verschenen voor de jeugdrechter en werden vaak snel vrijgelaten waarna ze in België of het buitenland opnieuw op dievenpad trokken. Uit onderzoek bleek dat hun ouders en andere familieleden de diefstallen 'stuurden'. Daarom werden zij nu vervolgd. "Het enige doel van de twee betrokken families was om zoveel mogelijk geld te verdienen met misdrijven", aldus het parket, "hierbij betrokken ze zonder enige schaamte hun kinderen, die dagelijks op pad trokken om diefstallen of inbraken te plegen. Op telefoontaps is duidelijk te horen hoe zij hun ouders moesten inlichten over de buit die ze vergaard hadden." De verdediging vraagt milde straffen. Uitspraak op 14 juli.


(WHW)