Radicale klimaatbeweging ‘Extinction Rebellion’ nu ook actief in Hasselt

De Limburgse rebellen van Extinction Rebellion Hasselt.
RV De Limburgse rebellen van Extinction Rebellion Hasselt.
Extinction Rebellion (XR), een radicale klimaatbeweging die ontstaan is in Engeland en ondertussen al ruim honderdduizend aanhangers kent over de hele wereld, is voortaan ook actief in Hasselt. De groep pleit voor geweldloos verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid, maar dan wel ongehoorzaamheid van een andere orde dan het spijbelen van Anuna De Wever. In Londen legden duizenden activisten in april nog een week lang grote delen van de stad lam.

“Breng een stoel en doe mee met Extinction Rebellion en zijn eerste massale geweldloze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in België!”, zegt de kersverse voorzitter Simon Heijens van de Hasseltse afdeling van Extinction Rebellion. “Samen bezetten we op zaterdag 12 oktober de tuinen van het Koninklijk Paleis in Brussel, en nodigen we de koning uit om een ​​klimaat- en ecologische noodtoestand in België uit te roepen.  We zullen daarna zeker nog actievoeren in Hasselt, de komende weken zelfs”, klinkt het. “De actie van dit weekend waarbij we zijn gaan wildplakken om reclame te maken voor de actie komende zaterdag, was om te laten zien dat we er zijn. Het is het begin van onze rebellie in Hasselt.”

Ecologische Noodtoestand

“Onze eerste eis is dat burgemeester Steven Vandeput (N-VA) de Klimaat- en Ecologische Noodtoestand uitroept en de behoefte aan snelle transformatie van ons economisch systeem erkent. Dit eisen we ook op elk politiek niveau en is de eerste van onze drie eisen. Ten tweede eisen we dat de regering een alomvattend, wettelijk bindend Nationaal Klimaatplan uitvoert dat de invoer en extractie van fossiele brandstoffen tegen 2025 afbouwt en dat prioriteit geeft aan het herstel van de biodiversiteit en het behoud van onze natuurlijke omgeving. En als derde eisen we een Burgerforum dat onze regio’s en gemeenschappen de middelen en de autoriteit geeft om te zorgen voor een gecontroleerde overgang naar een rechtvaardige post-groei samenleving.”

“Nooit van gehoord”

“Extinction Rebellion? Nooit van gehoord”, reageert kabinetschef Jan Wouters, wanneer onze redactie de eisen aan hem en burgemeester Vandeput voorlegt. “We gaan in ieder geval de noodtoestand niet afkondigen, daar staat niets van in ons beleidsakkoord. Wel heel veel goede andere maatregelen ten bate van het milieu”, besluit Wouters.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jo Hendrik

    Waarom worden marsen tegen het klimaat niet verboden en deze die het nog doen gestraft ? Deze zever moet stoppen want het wordt irriterend en is zinloos

  • Walter Stassen

    Van die bende totaal onwetende idioten heb ik al veel filmpjes gezien op YouTube. Het enige dat ze creëren zijn nog meer mensen die zich volledig afkeren van de klimaatzever. Het mag ook eens gaan stoppen hoor. Die onzin heeft nu lang genoeg geduurd.