PXL wil studenten doen carpoolen

EXTRA INITIATIEVEN HOGESCHOOL MOETEN VERKEERSDRUKTE AFZWAKKEN

Het was aanschuiven gisterochtend in de buurt van PXL.
Foto Mine Dalemans Het was aanschuiven gisterochtend in de buurt van PXL.
De start van het nieuwe academiejaar was er zoals verwacht een met flinke verkeersproblemen. Tot na 9 uur 's ochtends ging het verkeer stapvoets op heel wat delen van de Grote Ring. Bij Hogeschool PXL doen ze er dan ook alles aan om individueel wagengebruik te ontmoedigen. "Tot het samenzetten van studenten om te carpoolen", klinkt het.

Met verschillende campussen rondom de Elfde Liniestraat is Hogeschool PXL een magneet voor wagens. Daar zijn ze zich al even bewust van de problematiek en dus schakelt men dit jaar een versnelling hoger om dat aan te pakken. "In samenwerking met Taxistop bieden we de studenten via hogeschoolpxl.carpool.be en een app de mogelijkheid aan om snel medestudenten te vinden om samen naar school te rijden. Dat kan vooral handig zijn voor onze vele studenten uit Noord- en Zuid-Limburg, want als je met vier de kosten kan delen scheelt dat toch heel wat", zegt mobiliteitsmedewerker Mathias Van Dyck. "We hebben dat platform actief gepromoot deze eerste schooldag en er was meteen heel wat interesse. Omdat we bij de inschrijving ook al gepolst hebben naar wie wenst te carpoolen, is daar bij de indeling van de groepen achteraf zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Dat kan het alleen maar makkelijker maken. Ontwarren we hiermee de hele verkeersknoop? Dat zal moeilijk worden maar alle beetjes helpen."

Gratis ontbijt

Dat er hulp nodig was, bleek zeker voor wie 's morgens probeerde de Grote Ring rond te rijden. Zelfs om 9 uur stonden er nog files van de Kuringersteenweg tot de Elfde Liniestraat en ook vanaf de Universiteitslaan was het aanschuiven geblazen. Wie uiteindelijk aan een randparking raakte zoals die aan de Koning Boudewijnlaan of de Schaverdijn, werd er door PXL beloond met een gratis ontbijt. Politie Hazodi stond dan ook de hele dag klaar om alles in goede banen te leiden. "Op de Groene Boulevard en in de Elfde Liniestraat zelf viel het naar ons gevoel beter mee dan vorig jaar", zegt woordvoerder Dorien Baens. "Maar daarbuiten was het inderdaad tijdens de spitsuren op bepaalde stukken heel erg druk. Zelf hebben we daarom een vijftal extra mensen ingezet, tekstkarren geplaatst om de stroom automobilisten te informeren en probeerde een mountainbikeploeg het oversteken wat in goede banen te leiden. Die extra gestructureerde aanpak werkte goed en zullen we dus ook zo blijven toepassen. Waar nodig zullen we de komende dagen uiteraard bijsturen." Over hoe lang deze drukte aan zal houden, kan Baens zich niet uitspreken. "Vermoedelijk zal het zeker deze week nog extra druk zijn maar we hopen dat de situatie zich in de dagen erna normaliseert."