PXL bouwt campusgebouw van 15 miljoen

HASSELT BLIJFT GROEIEN ALS STUDENTENSTAD:

De PXL-campus Hasselt krijgt een nieuw gebouw van 15 miljoen.
Foto Borgerhoff De PXL-campus Hasselt krijgt een nieuw gebouw van 15 miljoen.
Vandaag tellen Hasselt en Diepenbeek samen zo'n 22.800 studenten. Door de sterke groei van het aantal studenten is de uitbreiding van de PXL-Campus Hasselt absoluut noodzakelijk. De provincie Limburg verleent dan ook een waarborg voor de lening van 15 miljoen euro waarmee PXL een multifunctioneel campusgebouw zal bouwen.

Dat Hasselt niet langer het kleine broertje van de studentensteden is, moge stilaan duidelijk zijn. De laatste jaren groeide het aantal studenten opmerkelijk. En dat heeft dus duidelijk gevolgen voor de faciliteiten van PXL, de hogeschool die in 2013 voortvloeide uit een samensmelting van Provinciale Hogeschool Limburg en Xios Hogeschool Limburg. PXL heeft immers geopteerd om een nieuw multifunctioneel campusgebouw te bouwen aan de Gouverneur Verwilghensingel. Het provinciebestuur van Limburg is zelf eigenaar van de gronden en verleent dan ook een waarborg voor de lening. "In eerste instantie worden in dit gebouw de nieuwe ateliers van de PXL-kunstopleiding ingericht", aldus Smeets.


Overal uitbreidingen


Op die manier breidt er dus opnieuw een Hogeschool in het Hasseltse uit. In februari kondigde hogeschool UCLL immers aan 16 miljoen euro te investeren in de bouw van nieuwe gebouwen op de campus Diepenbeek.

Nieuwe 'smoel'

Dit bouwproject moest de hogeschool 'een nieuwe smoel' geven. In 2020 moet alles afgerond zijn. Ook de Universiteit Hasselt heeft trouwens plannen om nieuwe labo's voor chemie te bouwen. Daarnaast krijgen het hoofdgebouw, de bibliotheek en de aula's een opfrisbeurt en verschijnt er nabij de Universiteitslaan een 'betonapplicatiecentrum'.


Bij PXL werden deze week nog 2.620 nieuwe studenten verwelkomd en groeide het totale aantal studenten de laatste jaren met ongeveer 2.000 eenheden. Dit jaar blijft het totale aantal evenwel ongeveer gelijk. Momenteel studeren 8.300 studenten aan de hogeschool. Vooral bedrijfsmanagement en gezondheidszorgopleidingen doen het goed. Bij UCLL Diepenbeek kwamen er 1.600 nieuwe studenten, een stijging van acht procent. Het totale aantal ligt op 5.500 studenten. Orthopedagogie, vroedkunde en lerarenopleiding zijn er de sterkste stijgers. UHasselt telt op haar beurt ongeveer 1.800 nieuwe studenten, een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Het totaal aantal studenten van de universiteit, met campussen in Hasselt en Diepenbeek, ligt op 6.395. Architectuur, handelswetenschappen, mobiliteitswetenschappen en revalidatiewetenschappen doen het opvallend goed. In tegenstelling tot informatica, wiskunde en interieurarchitectuur.


Nieuw communicatieplatform


De stad kondigt vandaag trouwens een nieuwe investering aan voor de studenten. Het lanceert immers een nieuw communicatieplatform. Dan doen ze op maat van studenten aan de hand van een 'facebook live wedstrijd' die vanaf 11 uur te volgen is in Bruut.