Pukkelpop Downtown neemt een veelbelovende start: “We waren bang dat Hasselt een rustoord aan het worden was”

PKP DWNTWN op het Groenplein in Hasselt.
Benoit De Freine PKP DWNTWN op het Groenplein in Hasselt.
Op het Groenplein in Hasselt werd afgelopen weekend door De Serre een voorproefje gegeven op Pukkelpop. Het event Downtown kon op veel bijval rekenen van het jonge Hasseltse volkje, maar het waren toch de zestigplussers die verrasten.

De Serre, dat zichzelf een creatieve broeikas in het hart van Hasselt noemt, heeft de juiste toon gevonden. Of het nu gaat om film in openlucht, yogasessies, lezingen of een indoor skatepiste.  De enthousiaste bende slaagt er keer op keer in om de binnenstad te doen opleven. Zaterdag startte Pukkelpop Downtown (#ppdwntwn) met de Houthalense dj Tofec en Niels Kenis, drijvende kracht achter De Serre. Nadien waren A Local Hero van Contrair en Leopoldsburger Bearsøme aan zet. Hasselaar Timmerman en PXL-Music alumni Bjeor sloten vervolgens de zaterdag af. Heel wat bovenstaande acts passeerden al eens de revue, tijdens de nachtelijke festiviteiten op De Plantage. Zondagavond waren Project Cucuron en SHHT aan de beurt.  Wie tussen de optredens door nog snel een hipsterhemd op de kop wilde tikken, kon terecht op de festival- en streetwearmarket.

PKP DWNTWN op het Groenplein in Hasselt.
Benoit De Freine PKP DWNTWN op het Groenplein in Hasselt.

Rustoord

“We waren een beetje bang dat Hasselt een rustoord aan het worden was”, zegt kritische Hasselaar Bernd Wijnants.  “De stad trok de laatste jaren nogal wat senioren aan, die in luxe willen genieten van hun oude dag. Dat leverde ook gemor op, hetzij niet rechtstreeks naar de geliefde oma’s en opa’s toe, maar wel over het feit dat mensen in een stad komen wonen en dan gaan eisen dat het er muisstil is. Bij Live in Hasselt moest om 23 uur de stekker er uit, maar Genk On Stage ging lang na middernacht door. Wij zijn toch nog de provinciehoofdstad, niet? In een stad is er nu eenmaal leven”, klinkt het. 

Maar gisteren was het dus goed.  Tieners, twintigers, dertigers en zelfs ouders met kleine kinderen daagden op en genoten zichtbaar. Toch was het de oudere generatie die verraste. De hoofdrol leek vooraf weggelegd voor het jonge volk en de knallende beats, maar het waren de ouderen die op het festival van geen wijken wilden weten. Een zestiger rond mindernacht: “Wij zijn toch ook jong geweest. Wij fuifden vroeger nog wel wat harder, ook zonder dj! Die muziek is mijn ding niet, maar dat is toch niet erg?”

“Wij wilden samenwerking, geen concurrentie, dus staat de omliggende horeca van het Groenplein in voor de catering. Iedereen wint!
RV “Wij wilden samenwerking, geen concurrentie, dus staat de omliggende horeca van het Groenplein in voor de catering. Iedereen wint!

Ecologisch en proper feesten

“Wij wilden samenwerking, geen concurrentie, dus staat de omliggende horeca van het Groenplein in voor de catering. Iedereen wint!”, klinkt het bij de organisatie. Toch is zo’n samenwerking opzetten niet zo vanzelfsprekend. Kristof Claes, ook wel bekend als DJ Goldfox, blijkt de juiste kartrekker, met een energiepeil waar je wel enthousiast van moet worden. Hij leidt alles in goede banen en roept nog vlug: “Wist je dat we het eerste evenement in Hasselt zijn met volledig herbruikbare bekers?”, om even later weg te vluchten richting de Escape Room, waar je op een artistiek verantwoorde manier even tot rust kan komen. Ecologisch en proper feesten, Hasselt doet het. Dat de Hasselaars een vaste plek voor de jeugd in het stadscentrum omarmen is duidelijk. En het jonge volkje is overtuigd: dit is ook hun stad en ze claimen hun plek. Als stadsbestuur moet je zulk enthousiasme wel omarmen.

“Wist je dat we het eerste evenement in Hasselt zijn met volledig herbruikbare bekers?”, vertelt Kristof Claes.
RV “Wist je dat we het eerste evenement in Hasselt zijn met volledig herbruikbare bekers?”, vertelt Kristof Claes.

“Voor een eerste editie is er heel wat volk komen opdagen. We kunnen dus spreken van een veelbelovende start. Ook volgend weekend is er veel te beleven. We zullen dan de grondige evaluatie maken en bekijken hoe we hiermee volgend jaar aan de slag gaan”, besluit een tevreden burgemeester Steven Vandeput (N-VA).

Burgemeester Steven Vandeput (N-VA) is alvast tevreden met de veelbelovende start.
Karolien Coenen Burgemeester Steven Vandeput (N-VA) is alvast tevreden met de veelbelovende start.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eva Munet

    De zestigplussers verrasten? Wel bizar dat er geen enkele op een foto staat dan?