Primeur voor ons land: voortaan waarschuwen led-stroken automobilisten voor fietsers op kruispunt

Waarschuwingssysteem dat dient om de veiligheid te verhogen op het tweerichtingsfietspad.
Het systeem dat werkt via led-stroken om de bestuurders te waarschuwen voor aankomende fietsers of tweewielers zal vanaf morgen in werking treden en is een absolute primeur in België.
Benoit De Freine Waarschuwingssysteem dat dient om de veiligheid te verhogen op het tweerichtingsfietspad. Het systeem dat werkt via led-stroken om de bestuurders te waarschuwen voor aankomende fietsers of tweewielers zal vanaf morgen in werking treden en is een absolute primeur in België.
Op het kruispunt op de Maastrichtersteenweg en de Sint-Corneliusstraat is vrijdag een nieuw waarschuwingssysteem geïnstalleerd. “De installatie die hier geplaatst is, vormt een proefproject voor heel Hasselt. We willen de veiligheid verbeteren waar het autoverkeer kruist met een dubbelrichtingsfietspad”, zegt schepen van Mobiliteit Marc Schepers (RoodGroen). “Op dit kruispunt gebeurden enkele ernstige ongevallen met fietsers en er komen veel meldingen binnen van onveilige situaties.”

Het waarschuwingssysteem werkt op basis van glasvezelsensoren en led-strips. Dat systeem registreert fietsers die het kruispunt naderen. Op een dubbelrichtingsfietspad hebben veel bestuurders immers de neiging enkel naar één richting te kijken, zoals ze gewend zijn. Nu lichten de led-stroken rood op als er een fietser gesignaleerd is die het kruispunt nadert. Op die manier wordt het autoverkeer gewaarschuwd. “Het systeem is een echte primeur. Het is de eerste keer dat dit in België wordt gebruikt én tevens de eerste keer dat de fabrikant de veiligheidsfunctie combineert met een meetsysteem. Het zal dus niet alleen een test zijn voor Hasselt, maar voor alle steden en gemeenten die zoeken naar oplossingen om hun kruispunten veiliger te maken.”

Data verzamelen

“Dit systeem hangt samen met het fietspadenplan waarin we kijken naar het vernieuwen en aanleggen van fietspaden en ervoor zorgen dat onze fietswegen ‘smart and future proof’ zijn. De meetpunten op het fietspad kunnen immers ook registeren welke soort tweewieler er passeert en aan welke snelheid”, verduidelijkt Schepers. “We gaan dit systeem goed opvolgen en ook de verkeersveiligheid goed in het oog houden. Als dit positief geëvalueerd wordt, kunnen we ook andere gevaarlijke oversteken hiermee uitrusten.” 

Het systeem stuurt niet enkel die informatie door naar de led-strips die de automobilisten waarschuwen, het doet nog meer. “Het systeem slaat al de data op, waardoor we automatisch heel wat waardevolle informatie kunnen verzamelen over het fiets- en autoverkeer op deze baan. Een mooie stap om van Hasselt een veilige en slimme fietsstad te maken”, besluit Schepers. 

De kostprijs van deze installatie komt neer op 20.000 euro. Indien het project positief geëvalueerd wordt, bekijkt de stad een uitbreiding naar andere kruispunten op de Maastrichtersteenweg en alle andere dubbelrichtingsfietspaden op gemeentewegen zoals de Runkstersteenweg.

Waarschuwingssysteem dat dient om de veiligheid te verhogen op het tweerichtingsfietspad.
Het systeem dat werkt via led-stroken om de bestuurders te waarschuwen voor aankomende fietsers of tweewielers zal vanaf morgen in werking treden en is een absolute primeur in België.
Benoit De Freine Waarschuwingssysteem dat dient om de veiligheid te verhogen op het tweerichtingsfietspad. Het systeem dat werkt via led-stroken om de bestuurders te waarschuwen voor aankomende fietsers of tweewielers zal vanaf morgen in werking treden en is een absolute primeur in België.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerrit Mangé

    Voorrang van rechts geld ook voor fietsers. Automobilisten die een kruispunt naderen remmen meestal af en kijken links en rechts, misschien een idee voor fietsers ipv voor 20.000 euro uit te geven aan lichtjes. Weggebruikers moeten de verkeerscode volgen,dat is de enige manier om ongevallen te voorkomen.