Premier Wilmès bezoekt Jessa Ziekenhuis: “Zaak met zorgpersoneel rechtgezet”

Premier Wilmès bezocht zaterdag het Hasseltse Jessa Ziekenhuis.
Borgerhoff Premier Wilmès bezocht zaterdag het Hasseltse Jessa Ziekenhuis.
Premier Sophie Wilmès heeft zaterdag op eigen vraag een bezoek gebracht aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Ze nam uitgebreid de tijd om te praten met artsen en verpleegkundigen die in de frontlinie staan tijdens de coronacrisis om te polsen naar hun ervaringen van de voorbije twee maanden. Deze keer trouwens geen gedraaide ruggen bij ontvangst: “Ik had de boodschap begrepen en heb het beleid bijgesteld”, zei de premier.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zaterdagnamiddag, toen ze arriveerde rond 16 uur, werd ze niet opgewacht door een haag van zorgmedewerkers die haar de rug toekeerden zoals vorige week in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis. Die vonden dat ze te weinig gehoord werden in deze crisis en dat ze niet genoeg verdienen. “Ik heb de boodschap van vorige zaterdag begrepen en heb ondertussen deze zaak rechtgezet.” De eerste minister verwijst daarbij naar de twee volmachtbesluiten die bij een deel van het zorgpersoneel kwaad bloed hebben gezet en zullen ingetrokken worden.

De eerste minister volgde hetzelfde traject als dat van een patiënt die mogelijk besmet is met COVID-19.
Bart Borgerhoff De eerste minister volgde hetzelfde traject als dat van een patiënt die mogelijk besmet is met COVID-19.

Waardering tonen

De eerste minister volgde hetzelfde traject als dat van een patiënt die mogelijk besmet is met COVID-19. Ze maakte een eerste stop op de dienst spoedgevallen. Daar was ze vooral geïnteresseerd in de manier waarop de zorgverleners de verschillende patiëntenstromen op een veilige manier georganiseerd hebben.

Na de spoedgevallen bracht premier Wilmès een bezoek aan de doorstroomafdeling, waar patiënten in geïsoleerde kamers wachten op het resultaat van hun coronatest. De hoofdverpleegkundige en het medisch diensthoofd infectiologie gaven tekst en uitleg. Een volgende stop was de dienst intensieve zorg. Die telde tijdens het hoogtepunt van de crisis liefst vijf afdelingen, verspreid over campus Virga Jesse en campus Salvator en ving in totaal 78 zwaar zieke patiënten op, waarvan het merendeel beademd werd. Het medische diensthoofd, de hoofdverpleegkundige en een psychologe bespraken de bijzondere manier van werken, maar ook de psychologische impact van de voorbije tien weken. Premier Wilmès sloot haar bezoek af op een niet-COVID-afdeling. Ze wilde daarmee ook haar waardering tonen voor de zorgverstrekkers die tijdens de voorbije weken de urgente medische zorg van niet-COVID-patiënten bleven verzekeren.

Premier Wilmès kreeg in het Jessa Ziekenhuis geen gedraaide ruggen te zien.
Bart Borgerhoff Premier Wilmès kreeg in het Jessa Ziekenhuis geen gedraaide ruggen te zien.

“De vraag is ons pas enkele dagen geleden door het kabinet gesteld, en we zijn bijzonder vereerd dat ze het Jessa Ziekenhuis heeft uitgekozen om poolshoogte te nemen bij onze artsen en medewerkers die de voorbije maanden alles hebben gegeven in de strijd tegen het virus”, zegt Yves Breysem, algemeen directeur van het Jessa Ziekenhuis. “Voor hen was dit bezoek zeker en vast een blijk van grote waardering.”

Nog 32 COVID-patiënten

Op 11 maart nam het Jessa Ziekenhuis de eerste twee COVID-patiënten op. Inmiddels zijn er dat 476. Daarvan moesten 78 patiënten worden opgenomen op de dienst intensieve zorg. Het totale aantal opnames bereikte een hoogtepunt begin april, met toen 134 COVID-patiënten op gewone afdelingen, waaronder 40 op de dienst intensieve zorg. Op dat ogenblik telde het ziekenhuis 16 COVID-afdelingen, waarvan vijf afdelingen intensieve zorg verspreid over campus Virga Jesse en campus Salvator. 

Op dit ogenblik worden nog 32 COVID-patiënten verzorgd in het ziekenhuis, waarvan vijf op de afdeling intensieve zorg. In de revalidatiecampus Sint-Ursula in Herk-de-Stad werken momenteel nog 14 COVID-patiënten aan hun fysieke en mentale herstel.