Positieve evaluatie na jaar

Ikea Hasselt bestaat morgen precies één jaar.
Mine Dalemans Ikea Hasselt bestaat morgen precies één jaar.
Ikea Hasselt is morgen exact een jaar open en hoewel de meubelgigant dan pas cijfers over haar winkel bekend maakt, is een eerste evaluatie door buren, stad en andere meubelzaken in de provincie alvast positief. "Op basis van het lawaai of het verkeer kunnen we zelfs niet zeggen of de winkel open of dicht is", zegt buurtbewoner Guy Meert.

Er is veel inkt gevloeid over de komst van de Zweedse meubelgigant naar Hasselt. Zowel voor als na de opening van de winkel in de Biezenstraat waren er toch wat vragen over welk effect Ikea op Limburg zou hebben. De buren vreesden overlast en de eerste dagen stonden er flinke files. Ook in de sector waren ze benieuwd of de meubelgigant hen klanten zou kosten. Wij zochten uit wat er een jaar na de opening van die punten gekomen is.

De eerste weken na de opening stonden er vaak ellenlange files.
Borgerhoff De eerste weken na de opening stonden er vaak ellenlange files.

Buurtbewoners

Guy Meert.
Borgerhoff Guy Meert.

"Aangenaam verrast"

"Vooraf waren we vooral bezorgd voor de mobiliteit. We wilden als bewoners van de Biezenstraat niet in het verkeer van en naar de winkel terecht komen. Dat probleem werd opgevangen met de aanleg van een parallelweg. Eigenlijk heeft men altijd goed naar ons geluisterd en is daar op een goede manier mee omgegaan", zegt buurtwoordvoerder Guy Meert. "Het gaat ondertussen zelfs zo ver dat we in dit deel van de straat aan de hand van het verkeer of lawaai niet eens kunnen zeggen of de winkel wel open is. De buren aan de andere kant van de snelweg zouden nog niet helemaal tevreden zijn met het schijnsel van de lichtzuil 's avonds, maar wij hebben voorlopig geen verdere opmerkingen. En ja, dat heeft ons eigenlijk (aangenaam) verrast. Hoe we tegen de geplande extra winkelruimte aankijken? Dat moeten we afwachten. De winkel zal alleszins meer richting onze woningen opschuiven, dus daar moeten we het effect nog van bekijken."

Stadsbestuur

"Verkeer loopt vlotter dan ooit"

Dat Ikea een pak verkeer met zich meegebracht heeft de voorbije maanden, blijkt uit cijfers van schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a). "Gemiddeld zien we dat er dagelijks vierduizend wagens passeren op de parallelweg van en naar de winkel. Op piekdagen loopt dat op tot achtduizend wagens per dag. Toch loopt het verkeer volgens mijn gegevens en die van het Agentschap Wegen en Verkeer er vlotter dan ooit. Ja, de eerste weken heerste er een drukte van jewelste. Maar na het afstemmen van de lichten en door ze slimmer te laten reageren op verkeersstromen verloopt het verkeer vlotter dan ooit. Op die eerste weken na de opening na hebben we er geen problemen meer geregistreerd. En dat heeft ook gevolgen voor de 'gewone' voorbijgaande verkeersstromen. Door de rotonde te verwijderen en de lichten beter af te stemmen, zijn de wachttijden van Sint-Truiden naar Hasselt 's ochtends gedaald van 25 minuten naar maximaal tien minuten."

Meubelwinkels

"Klanten blijven nog altijd komen"

"De eerste weken zagen we dat klanten wel nieuwsgierig waren naar wat die Zweden aanboden, maar dat effect bleef niet duren", reageert Koen Heylen van de gelijknamige meubelzaak uit Peer. "Vanuit onze winkel in Kortenberg wisten we bovendien dat een Ikea nabij hebben ook een voordeel kon zijn. Echt angst hebben we dus nooit gehad."


Bij de Prijzenklopper hebben ze de concurrentie aangegrepen om hun assortiment aan te passen. "De typische 'Ikea-kastjes' zijn er wat uit, de focus ligt nu ook meer op Belgische degelijkheid", klinkt het.


Ook Keldermans in Herk-De-Stad ziet geen negatieve gevolgen. "Ik denk dan ook dat ze meer volk uit de stadscentra wegtrekken. Mensen die normaal daar iets zouden eten of drinken of kussens en pannen zouden kopen, doen dat nu bij Ikea", meent Pedro Strauwen.

Unizo ziet nog minpuntje

Over het algemeen lijkt iedereen wel tevreden, dus al ziet Unizo wel nog een minpuntje. "De komst van de Zweden was voor ons de gelegenheid om te pleiten dat de snelheid en soepelheid waarmee dit project werd gerealiseerd voortaan ook de norm zou worden voor onze Limburgse kmo's. Helaas merken we een jaar later weinig resultaat. Het traject dat Limburgse kmo's afleggen voor uitbreidingsinvesteringen of nieuwe vestigingen loopt niet sneller of soepeler. Integendeel", vindt directeur Bart Lodewyckx.

Zweedse meubelgigant opende op 3 februari 2016 vestiging in Hasselt