Politie controleert maandelijks aan Versuz: “Vonden al grote fles lachgas op achterbank”

Mo Nitcheu, Gerrit Bos, Cassandra Dupont, Helton Fernandes en Mustafa ‘Musti’ Önalan lieten het leven bij het ongeval in Kortessem. Op de plaats van het ongeval werden bloemen en een steunkaartje opgehangen.
Borgerhoff Mo Nitcheu, Gerrit Bos, Cassandra Dupont, Helton Fernandes en Mustafa ‘Musti’ Önalan lieten het leven bij het ongeval in Kortessem. Op de plaats van het ongeval werden bloemen en een steunkaartje opgehangen.
Politie Limburg Regio Hoofdstad controleert elke maand uitgebreid aan de Versuz en in de Hasseltse binnenstad om feestvierders veilig thuis te krijgen. Zaterdagnacht verongelukten vijf jongeren - waaronder drie Limburgers - nadat ze crashten in Kortessem na een nachtje stappen in de Versuz. In hun wagen werd lachgas aangetroffen.

Of de bestuurder van de verongelukte wagen crashte omdat hij onder invloed was van lachgas, zullen we nooit weten. Het parket bevestigt dat er lachgaspatronen werden aangetroffen in het voertuig, maar wil niet communiceren over wie achter het stuur zat en of er een verband is. Dat de snelheid van het voertuig te hoog lag, is duidelijk.

Cassandra Dupont, het enige meisje in de auto stierf ook ter plaatse.
RV Cassandra Dupont, het enige meisje in de auto stierf ook ter plaatse.

Maar volgens de politie wordt er in Hasselt regelmatig gecontroleerd om feestvierders veilig thuis te krijgen. Er wordt fel ingezet in campagnes om drank en drugs achter het stuur te vermijden. “Wij houden meerdere keren per maand acties in Hasselt aan de Grote Ring”, zegt Dorien Baens, van politiezone LRH.

“Vlakbij de Versuz, maar ook uit heel Hasselt stroomt in het weekend heel wat uitgaansleven naar huis vanuit meerdere plaatsen. We hebben doorheen de jaren onze tijdstippen wel verlegd van 2 uur naar 4 of zelfs 5 uur ‘s nachts. Dan gaat de grootste groep mensen naar huis. Dat is een grote groep mensen waar iets meer risico aan vast hangt en waar we op in willen spelen. Bewustwording is belangrijk.”

Helton Fernandes, één van de slachtoffers.
RV Helton Fernandes, één van de slachtoffers.

Lachgasfles

 Het lachgas-fenomeen is iets dat de politiezone de laatste maanden vaker zag opduiken. “We zagen het ontstaan in studentenverenigingen, maar zien het verschuiven naar het nachtleven. Het wordt vooral gebruikt bij jongeren. Met Pinkerstermaandag nog troffen we een grote fles aan op de achterbank van een wagen vol feestvierders die huiswaarts gingen na een avondje Versuz. Dat ontdekten we dus door doorgedreven controle. We wisselen steeds van locatie en kiezen niet steeds dezelfde weekdagen, maar meerdere keren per maand staan we paraat, en gaan dat ook blijven doen.”

Cassandra Dupont (18) is één van de slachtoffers. Zij wordt vrijdag begraven in Borgloon. De uitvaart vindt plaats om 10.30 uur bij uitvaartcentrum Orye. Haar zus vroeg zich eerder al af waarom zij in die wagen zat met vier andere jongens. Mo Nitcheu de voetballer van STVV zal zaterdag worden begraven. Voor hem vindt er een uitvaart plaats in Hasselt in de Sint-Caherinakerk om 11 uur. Over de uitvaarten van de drie andere jonge slachtoffers wordt later gecommuniceerd.

Gerrit Bos, één van de slachtoffers.
RV Gerrit Bos, één van de slachtoffers.
Het ongeval in Kortessem eiste vijf jonge levens.
Mine Dalemans Het ongeval in Kortessem eiste vijf jonge levens.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francine vanderstraeten

  Een zaak is zeker deze jonge sportieve slagroomspuiters worden nu met ode aan de jeugd begraven, en niemand vraagt zich hier af, wat als er nog volk in het café zat of iemand op het voetpad. Drugs en alcohol nooit vergelijken het ene heeft classe het andere niet.

 • JAN KAPOEN

  Als de vrouw minderjarig zou zijn, zou men ze dan ook vrijlaten ?

 • DIRK VAN DESSEL

  "Lachgas" ? Het zal nu wel gedaan zijn met lachen zeker ?

 • MarliesSchoefs

  sterkte