Politie beledigen? Dat kan in Hasselt voortaan 350 euro kosten

Wie een agent in functie beledigt kan daar in Hasselt een GAS boete voor krijgen
Toon Royackers Wie een agent in functie beledigt kan daar in Hasselt een GAS boete voor krijgen
De gemeenteraad van Hasselt wil volgende week een opmerkelijk nieuwe GAS-boete goedkeuren. Wie voortaan nog een agent in functie beledigt, mag tot 350 euro ophoesten. De maatregel is volgens burgemeester Steven Vandeput (N-VA) nodig als signaal om het politiekorps met het nodige respect te behandelen.

“In de praktijk worden al PV’s uitgeschreven als iemand echt door het lint gaat, en de politie begint te beledigen,” zegt burgemeester Vandeput. “Maar in de praktijk zien we dat daar niet altijd gevolg aan gegeven wordt. De parketten hebben natuurlijk veel werk, en soms andere prioriteiten. In veel gevallen bleef het schelden daardoor straffeloos. Helaas komt het wel steeds vaker voor dat mensen zich boos maken op de politie. Dat is kennelijk een tendens in onze samenleving. Wij willen daarom een signaal geven dat dit niet kan. De politie die instaat voor onze veiligheid, verdient het om met het nodige respect behandeld te worden. Vandaar ons voorstel voor een Gemeentelijke Administratieve Sanctie, of een GAS-boete in te voeren. Afhankelijk van de situatie kan die inderdaad oplopen tot 350 euro.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Verheyden

  En wanneer voelen deze heren zich beledigd?

 • Yvan Lissens

  Geen slecht idee, behandel uw medemens zoals je zelf behandelt wil worden. Zij doen tenslotte ook maar hun werk.

 • Bob Fréson

  Dat is een heel goed initiatief. Maar ben wel benieuwd wie het wel zal betalen, en wie het niet zal betalen. Het is te zeggen wie onvermogend is, en wie niet.

 • Marc Spandel

  Zou de burgemeester hier niet een reden te meer hebben gecreëerd om politieagenten nog viezer te gaan bekijken? 'Gewone' burgers hebben evenveel recht op 'respect' hoor. Enne... respect krijg je, als je respect verdiend. Dat geldt even goed voor politieagenten! Deze nieuwe boete is weer een gevolg van enkele stukken (onschendbaar) kaf die het ganse korenveld een slechte naam bezorgen.

 • Ronny Cuypers

  Prima idee. Respect moet er zijn, en het moet wederzijds zijn. Ik veronderstel dus dat een burger die beledigd wordt door de politie ook recht heeft op 350 euro.