Oud gerechtsgebouw kost je 2,7 miljoen

UITVERKOOP IN MONUMENTEN: OOK BEGIJNHUISJES TE KOOP

De Regie der Gebouwen stelt het oude Gerechtshof te koop, een monumentaal pand met een oppervlakte van 8.100 vierkante meter.
Foto Karolien Coenen De Regie der Gebouwen stelt het oude Gerechtshof te koop, een monumentaal pand met een oppervlakte van 8.100 vierkante meter.
Uitverkoop in de Hasseltse monumenten. De Regie der Gebouwen zet het oude gerechtsgebouw aan de Havermarkt te koop voor minstens een slordige 2,7 miljoen euro. Daarmee koop je wel een monumentaal pand met een oppervlakte van liefst 8.100 vierkante meter. Ook een deel van het begijnhof gaat onder de hamer.

Voor het gerechtsgebouw werden er de voorbije jaren al heel wat herbestemmingsplannen geopperd. Toenmalig schepen Laurence Libert (Open Vld) opperde al eens om er een nieuwe stadsbioscoop in onder te brengen, later stelde het stadsbestuur dan weer voor om er een versmarkt naar buitenlands model een plaats te geven. Nu er ook een duidelijk 'Te koop'-bordje aan de deur hangt, kunnen geïnteresseerden beginnen met plannen maken.

Art deco

Het bekende hoekgebouw op nummer 10 met de kenmerkende toren werd gebouwd in 1934 naar een ontwerp van architect Vermeersch. Het gebouw werd gebruikt als gerechtshof, telt twee verdiepingen en is volledig onderkelderd. In de 'Salle des Pas Perdues' bevindt zich een strak geometrisch art-decointerieur met nog originele koperen lichtarmaturen en decoratieve glasraamfragmenten in monumentale glaspartijen.

Biedingen

Ook de naastgelegen nummers 6 en 8 die deel uitmaakten van het hof staan te koop. "Ze stonden al even discreet via de FOD Financiën te koop maar omdat er zich weinig kandidaten aandienden, hangen nu 'Te koop'- borden aan de deur", bevestigt woordvoerder van de Regie der Gebouwen Johan Vanderborght. "We kijken altijd eerst of er binnen de federale overheid een herbestemming mogelijk is, maar omdat dat hier niet het geval was, zijn we tot de verkoop overgegaan. Op zich staat de verkoop voor iedereen open. Commerciële bedrijven, maar ook particulieren zijn welkom om zich kandidaat te stellen." Wie het ook zal zijn: de geïnteresseerde koper zal wel over voldoende kapitaal moeten beschikken. Voor het hoekgebouw is een instelprijs van 2,7 miljoen euro vastgelegd, voor de andere twee panden is dat samen 1,5 miljoen euro. Daar krijg je wel iets voor terug natuurlijk.


Het eerste pand heeft een oppervlakte van liefst 8.000 vierkante meter en een flinke binnenkoer, de andere zijn samen goed 2.700 vierkante meter groot. Schriftelijke biedingen moeten binnengebracht worden voor 15 december.


"Daarna zal het zoals bij de meeste openbare verkopen snel gaan", aldus Vanderborght.

Kijkdagen

Wie toch graag eens een blik gaat werpen op de panden voordat er even wat geld van de bank wordt gehaald, kan de gebouwen inspecteren op verschillende kijkdagen. Dat kan op 20 september, 18 oktober en 29 november telkens van 10 tot 12 uur.