Opleidingen PXL-Healthcare nemen immersive room in gebruik: projectiekamer brengt levensechte situaties naar de hogeschoolcampus

Bij PXL worden nieuwe levensechte poppen gebruikt in een levensechte omgeving om te leren reanimeren.
Benoit De Freine Bij PXL worden nieuwe levensechte poppen gebruikt in een levensechte omgeving om te leren reanimeren.
Studenten van de opleidingen Verpleegkunde, Vroedkunde en Ergotherapie van Hogeschool PXL krijgen voortaan les in een immersive classroom. Dat is een projectiekamer met simulatiepoppen waarin levensechte situaties nagebootst worden. De hogeschool investeert hiermee 150.000 euro in authentiek onderwijs, voor zowel de dag- en avondstudenten als de navormingen voor professionals.

Een reanimatie in de trein of in een discotheek, een bevalling op straat, een ergotherapeutische interventie bij een cliënt met handelingsproblemen. Het zijn situaties waar zorgprofessionals dagelijks mee in contact komen, en die zich afspelen in omstandigheden die verre van ideaal zijn. Hogeschool PXL bereidt studenten en professionals nu nog beter op dit soort situaties voor en investeert in een immersive classroom met levensechte poppen. 

Voorbijgangers en regen

“Het traditionele praktijklokaal wordt omgevormd tot een realistische situatie met beeld en geluid. We projecteren omstanders, voorbijgangers, regen en andere storende factoren. Op die manier bereiden we de zorgprofessionals van vandaag voor op alle mogelijke situaties,” legt departementshoofd Roald Nelissen van PXL-Healthcare uit.

Cursisten oefenen een reanimatie op de tram.
Benoit De Freine Cursisten oefenen een reanimatie op de tram.

Spoedinterventies

De immersive classroom past volledig binnen het authentiek onderwijsbeleid van Hogeschool PXL. Eerder nam PXL al een simulatiemoeder voor bevallingen voor de opleiding Vroedkunde en een oefenwoning voor de opleiding Ergotherapie in gebruik. De hogeschool opende ook een Trauma & Life Support Center waar zowel studenten als professionals worden geschoold en bijgeschoold in eerstehulp- en spoedinterventies.

Directeur Ben Lambrechts met babypop Ben.
Benoit De Freine Directeur Ben Lambrechts met babypop Ben.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.