Ook politiezone ‘Limburg Regio Hoofdstad’ (LRH) wil snel ‘bodycams’ gaan gebruiken

Zone LRH start nog dit jaar met een nieuwe ploeg ‘milieupolitie’

photo_news
Ook de politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) wil binnenkort ‘bodycams’ gaan gebruiken. Dat zijn kleine camera’s die politiemensen op hun uniform dragen, waardoor interventies gefilmd worden. De zone start dit jaar eveneens met een nieuwe ploeg ‘milieupolitie’, die actief ernstige milieumisdrijven gaat opsporen.

De zone LRH stelde maandag haar jaarverslag van 2018 voor, en maakte daar eveneens enkele nieuwe initiatieven bekend. Zo zal de politie ‘bodycams’ inzetten. Welk type, is nog niet bekend. “We zijn aan het bekijken welke bodycams het meest geschikt zijn”, legt Korpschef Philip Pirard van LRH uit. “We komen helaas vaker op gewelddadige interventies uit. Als deze gefilmd worden kunnen we achteraf bekijken of er correct werd opgetreden, en kunnen we geweld tegen onze politiemensen beter aanpakken.”  Ook nieuw is dat een ploeg met deskundigen milieu-overtredingen zal vaststellen. “Door de klimaatverandering zijn de mensen gevoeliger geworden voor het probleem”, aldus de korpschef. “We hebben nu twee mensen in opleiding om ernstige feiten op te sporen. Daarvoor gaan we nauw samenwerken met de gemeentebesturen. Tegen juni zal onze ploeg op de baan kunnen.”

Beduidend minder inbraken

Uit het jaarverslag van de lokale politie blijkt intussen dat de criminaliteit in de zone met de gemeenten Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Halen, Lummen en Herk-de-Stad sterk daalde. “De trend is al vijf jaar dalend, maar zet zich dus verder in 2018. Vooral het aantal diefstallen en woninginbraken daalt”, aldus Pirard. In 2017 waren er dat in de zes gemeenten samen nog 587 inbraken, terwijl er vorig jaar nog 450 werden vastgesteld. “We zien wel een stijging van de gevallen van informaticacriminaliteit. Bijna dagelijks zijn er meldingen van mensen die dreigen opgelicht te worden door bijvoorbeeld nepmails. Het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld neemt eveneens toe. Al zijn we die meldingen de laatste jaren steeds strikter gaan opvolgen en noteren in onze statistieken.”

Het aantal ongevallen nam helaas opnieuw toe. De politiezone registreerde in 2017 nog 535 verkeersongevallen, vorig jaar waren er dat plots weer 648. “Er is vijf jaar lang een daling geweest, en nu plots zien we weer een stijging”, aldus de korpschef. “Dat willen we uiteraard weer veranderen. De meeste van die ongevallen gebeuren op de grotere gewestwegen. Eén vierde van de slachtoffers zijn trouwens fietsers.” Agenten schreven vorig jaar 50.529 snelheidsbekeuringen uit, en betrapten 1.710 bestuurders met de gsm in hun hand. Liefst 1.465 keer werd het rode verkeerslicht genegeerd. 

Het volledige jaarverslag met de afzonderlijke cijfers per gemeente kan ook nagelezen worden op de website van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.