Onderzoek naar verdachte brand in Hasseltse stationsbuurt

Brandweer moet twee krakers redden op bovenste verdieping, andere krakers slaan op de vlucht

Een branddeskundige kwam ter plaatse voor een onderzoek in de getroffen panden
Toon Royackers Een branddeskundige kwam ter plaatse voor een onderzoek in de getroffen panden
Maandagmiddag heeft de brandweer twee krakers moeten redden uit een leegstaand café aan de Bampslaan in Hasselt. De twee zaten vast op de hoogste verdieping, terwijl onderaan een hevige brand was uitgebroken. Beiden werden ze eerst met een lichte rookvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht. Nadien werden ze verhoord door de politie.

Getuigen zagen kort na 12 uur plots een hevige rookontwikkeling aan de achterbouw. Omdat aanvankelijk gevreesd werd dat er ook asbestplaten op het dak lagen, werd meteen de hele omgeving afgezet. “Maar dat bleek uiteindelijk loos alarm te zijn,” zegt Luitenant Marc Thijs van brandweerzone Zuid West Limburg. “Wel ging het bij onze aankomst inderdaad om een hevige brand. Het vuur woedde zelfs al in twee aan elkaar grenzende panden. Die stonden alle twee volgens onze gegevens leeg.”

Toch bleek al snel dat er mensen aanwezig waren. “We hebben twee personen bovenaan moeten redden,” aldus Luitenant Thijs. “Zij bleken er gelukkig niet ernstig aan toe. Beiden zijn eerder uit voorzorg afgevoerd met een ambulance. De brand zelf kregen we nadien vlot onder controle. Er is wel aanzienlijke rook- en waterschade. Al ging het natuurlijk om panden die sowieso al langer leeg stonden.”

De precieze oorzaak van de brand was maandagnamiddag nog niet bekend. De politie kwam met een branddeskundige ter plaatse voor een uitgebreid onderzoek. Tijdens de bluswerken werd de drukke Bampslaan naar het station bovendien afgesloten voor het verkeer. Daardoor moesten alle lijnbussen een groot deel van de middag omrijden. Dat zorgde voor moeizaam verkeer en vertragingen op de uurregeling. Kort na 14 uur kon het verkeer opnieuw door. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.