Nieuwe kapitein wilt 't Scheep een andere koers geven

Rem op bouwplannen, fiets vervangt auto in binnenstad

Steven Vandeput wil 't Scheep van koers veranderen.
EPA Steven Vandeput wil 't Scheep van koers veranderen.
't Scheep, de officiële naam voor het nieuwe stadhuis van Hasselt, is de volgende zes jaar in handen van burgemeester Steven Vandeput (N-VA), samen met coalitiepartners Rood-Groen en Open VLD. De eerste dossiers werden maandag al besproken en ook de eerste schepenen zijn al bekend: Laurence Libert en Frank Dewael (beiden Open Vld) komen in het college. Lijsttrekker Marc Schepers van Rood-Groen wordt ook zo goed als zeker schepen.

"Neen, wie verder schepen wordt voor onze partij is nog niet bekend. We gaan deze week de hele puzzel leggen", reageert Marc Schepers van Rood-Groen. "Zelf treed ik waarschijnlijk toe tot het college, maar er is nog niets definitief vastgelegd. Ook de inhoud van ons akkoord zijn we in werkgroepen volop aan het uitwerken." 

Marc Schepers (Rood-Groen) wordt waarschijnlijk schepen.
BELGAONTHESPOT Marc Schepers (Rood-Groen) wordt waarschijnlijk schepen.

Bij N-VA klinkt het dat er waarschijnlijk nog een hele week gewerkt moet worden aan het akkoord en het invullen van alle schepenmandaten. 

Burgemeester Steven Vandeput schoof na drie uur slaap maandagmorgen opnieuw aan bij de gesprekken. "Ja, ik was bij momenten erg emotioneel,"  verklaarde hij voor de televisiecamera's. "We hebben de afgelopen maand dan ook hard gewerkt in de campagne. Dit is een droom die voor ons team uitkomt. Hasselt is van N-VA. Zelfs Bart De Wever heeft mij zondag een knuffel gegeven. En je weet dat die mens normaal niet zo van fysiek contact houdt."

Verrassende coalitie

Dat een coalitie Rood-Groen met N-VA en Open Vld geen voor de hand liggende keuze is, beseft Vandeput zelf ook. "Maar in debatten hebben we elkaar de afgelopen weken beter leren kennen, aanvoelen en waarderen", legt hij uit. "We geven de kiezer waar hij om gevraagd heeft. De persoon met de meeste voorkeurstemmen wordt nu burgemeester en we maken een stabiele nieuwe coalitie met jonge en ervaren mensen."

Inhoudelijk belooft de nieuwe kapitein meteen van koers te zullen veranderen. "Zo duwen we de pauzeknop in voor de ruimtelijke uitvoeringsplannen. We willen met investeerders en inwoners eerst bekijken hoe we onze stad op langere termijn vorm kunnen geven. De fiets zal in de binnenstad hét vervoermiddel bij uitstek worden en ook buiten het stadscentrum zullen bewoners snel verandering voelen", belooft Vandeput. "Het eerste wat ik wil aanpakken? Dat is het vertrouwen bij de burger herstellen, want dat vertrouwen in het stadsbestuur is de voorbije jaren toch verloren gegaan."

Laurence Libert (Open Vld) pakt al zeker een schepenpostje in Hasselt.
Borgerhoff Laurence Libert (Open Vld) pakt al zeker een schepenpostje in Hasselt.

Wrang

Bij CD&V voelt de onverwachte coalitie ondertussen wrang aan. Voorzitter Wouter Beke sprak in een interview zelfs ronduit over verraad. Rood-Groen had in 2016 namelijk afgesproken om ook na 2018 verder te werken met de huidige meerderheid. Maar die coalitie heeft sinds zondag geen meerderheid meer. En Open Vld wilde in geen geval de twee verliezende partijen depanneren. "We moeten de keuze van de Hasselaren respecteren," oordeelde lijsttrekker Hans Similon (Open Vld) zondagavond. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.