Nieuw protocol moet slachtoffers van seksueel geweld beter helpen

Het parket van Limburg heeft zijn schouders gezet onder een nieuw SAS-protocol. Slachtoffers van seksueel geweld zullen voortaan beter geholpen en ondersteund worden. Alle Limburgse ziekenhuizen werken mee aan het nieuwe protocol.

Vorig jaar werden in Limburg 251 aangiftes van verkrachting genoteerd en 263 aanrandingen. In 210 gevallen van het verkrachtingdossier werd de dader gevonden. Bij de aanrandingen stond dat aantal op 186.

Betere omkadering

"Seksueel geweld staat zeer hoog op onze prioriteitenlijst", klinkt het bij het parket. Donderdag werd een nieuw SAS-protocol voorgesteld waarbij slachtoffers een veel betere omkadering zullen krijgen. "De seksuele agressie-kit die vlak na de feiten sporen verzamelt van de dader, is voor het parket vaak het enige objectieve middel om het verhaal van het slachtoffer te staven", vertelt substituut-procureur Evelien Thijs. "Die sporen en bewijzen zijn belangrijk, maar we hebben ook oog voor de sociale opvang van het slachtoffer."


Die professionele psychosociale opvang is nieuw. "Vanaf nu wordt de SAS altijd afgenomen in het ziekenhuis door een schouwarts." Voordien gebeurde dat vaak op het dokterskabinet of zelfs op het politiebureau. "Daarna krijgt het slachtoffer in het ziekenhuis alle verdere hulp die nodig is. Ze zullen niet langer in de kou blijven staan."


Het gaat dan bijvoorbeeld om het toedienen van medicatie, medische verzorging, testen op soa's of psychologische bijstand. Alle zeven Limburgse ziekenhuizen werken mee aan het nieuwe protocol, net als de dienst forensische geneeskunde van het UZ Leuven die wordt opgeroepen bij zwaar gewonde of erg jonge slachtoffers en het NICC. Daarnaast werkt het parket aan een brochure die slachtoffers van seksueel geweld alle nodige informatie geeft over het belang van aangifte, verdere stappen en hun rechten.


Volgende maand is deze folder online te bekijken via de website van het parket en in april komen er bij alle hulpinstanties brochures te liggen. "Onze missie is een veilige en zorgzame samenleving. Het protocol zal zorgen voor beter bewijs en een hogere pakkans." (ERS)