Monument voor An en Eefje nog steeds niet teruggeplaatst in stadspark: “Hopelijk zetten ze het op de afgesproken plaats”

Een archiefbeeld van het monument voor An en Eefje.
bob moors Een archiefbeeld van het monument voor An en Eefje.
Het monument voor An en Eefje, dat in 2012 in het Hasseltse stadspark werd onthuld, is na afloop van enkele openbare werken nog steeds niet teruggeplaatst. Het park ligt er al een tijdje opnieuw netjes bij, maar het beeld van de vermoorde meisjes blijft achterwege. Paul Marchal, de vader van An, vraagt zich af waar het beeld gebleven is.

Op 28 januari 2012 werd in de bloementuin van het stadspark een standbeeld, van de hand van de Nederlandse kunstenaars Lia en Jaap Krol, voor An en Eefje onthuld. Zeventien jaar nadat ze vermoord werden door Marc Dutroux lenen de meisjes naast het beeld ook hun naam aan het speelpleintje bij het cultuurcentrum. Het initiatief voor het plaatsen van een gedenkteken ging uit van de jeugddienst nadat het jeugdlokaal in Kuringen in 2006 afbrandde. Op een van de muren stond een groot schilderij met de beeltenissen van An en Eefje. De muur bleef nog een tijdje staan, maar moest uiteindelijk worden afgebroken voor de bouw van een nieuw lokaal.

Paul en Betty Marchal, de ouders van An.
Benoit De Freine Paul en Betty Marchal, de ouders van An.

Windstil

“Acht jaar geleden werd dat monument inderdaad geplaatst”, steekt Paul Marchal, de vader van An, van wal. “Maar ondertussen werden het beeld en het naamplaatje van het speelplein ‘An en Eefje’ weer weggehaald en opgeborgen voor werken aan het park. Die werken zijn al een tijdje voltooid en het speelpleintje is er ook opnieuw. In februari 2018 werden we door de stad gecontacteerd om een nieuwe plaats in het park te kiezen. Toen werd het windstil. Wij namen contact op met bevoegde schepen Laurence Libert (Open Vld) maar horen er niks meer van. Wij herhaalden onze vraag onlangs nogmaals, dit keer via mail. Daarop krijgen we zelfs geen antwoord. Dat naambordje terugplaatsen en een mail (laten) beantwoorden kan toch niet zo moeilijk zijn.”

Bevoegd voor het plaatje

Stad Hasselt laat onze redactie weten dat het beeld onaangeroerd in het Hasseltse stadsmagazijn staat opgeborgen. “En ondertussen is het gedenkplaatje vandaag ook teruggeplaatst”, zegt schepen Libert, bevoegd voor Monumentenzorg en Openbare Werken en dus ook bevoegd voor het gedenkplaatje. “Maar voor het beeld zelf moet u bij mijn collega Joost Venken van Groen zijn.”

Anderhalf jaar

“Het nieuwe stadspark is nog niet af”, klinkt het dan weer bij schepen Joost Venken, bevoegd voor onder meer Parken en groen, Cultuur, Kunst en erfgoed, en dus ook bevoegd voor het beeld van An en Eefje. Momenteel starten we nu de tweede renovatiefase van het stadspark en dat zal toch nog zeker anderhalf jaar duren. Pas dan kunnen we het beeld terugplaatsten. Waarom de heer Marchal hiervan niet op de hoogte is? Tja, hij heeft mij niet gebeld, hé.”

“Straffe kost”, reageert Paul Marachal. “Je moet in Hasselt blijkbaar maar weten dat de ene schepen bevoegd is voor het plaatje en de andere schepen voor het beeld. Die zitten toch in één schepencollege? Nu goed, het beeld van An en Eefje komt er dus binnen anderhalf jaar. Ik hoop dat het er komt op de afgesproken plaats, naast het het speeltuintje, en niet elders.”