Modemuseum maakt zich al weken lang op voor SMUK

Modemuseum Hasselt.
Filip Claessens Modemuseum Hasselt.
Het Hasseltse modemuseum maakt zich al enkele weken op voor SMUK, een tentoonstelling over gedecoreerde kledingstukken en de daarachter schuilende technieken. Centraal staan kleding, accessoires en couture opgesmukt met borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa.

De deuren van het museum sloten midden september voor de opmaak van de nieuwe expositie en openen weer vanaf 12 oktober. Het verhaal van SMUK start in de achttiende eeuw: hét hoogtepunt van het gedecoreerde kledingstuk én het moment waarop zelfs de heren zichzelf rijkelijk uitdossen met geborduurde jassen en vesten.  De rococo is ook de tijd waarin de ambachten als le brodeur, le plumassier, le rubannier helemaal doorbreken en beschreven worden door Diderot en d’Alembert in hun Encyclopédie. De industriële revolutie in de negentiende eeuw brengt alles in een stroomversnelling. De verschillende exclusieve technieken krijgen een machinale variant. 

Lasercutting en 3D-printing

Maar ook de meest experimentele technieken van de laatste jaren zoals lasercutting en 3D-printing komen uitgebreid aan bod. SMUK is dus niet alleen een visuele streling voor het oog. De tentoonstelling laat de bezoeker op een unieke wijze kennismaken met de evolutie en de verschillende decoratietechnieken. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.