Miel Cools postuum geëerd met eigen film

Onder meer Jenny Nijsten (eerste stoel vooraan), de weduwe van Miel Cools, kijkt geëmotioneerd naar de film.
Foto Dalemans Onder meer Jenny Nijsten (eerste stoel vooraan), de weduwe van Miel Cools, kijkt geëmotioneerd naar de film.
Kleinkunstenaar Miel Cools, bekend van hits als 'Houden van' en 'Boer Bavo', is goed drie jaar na zijn dood geëerd met een eigen film. Die werd gemaakt door Filmcollectief Curieus Hasselt en gisteren voorgesteld in het stadhuis.

Dat de film er gekomen is, mag gerust een klein wonder genoemd worden.


"Miel vond een film over hem niet nodig", zegt Willy van Puyenbroek van het filmcollectief. "'Wat ik in mijn leven heb gedaan, is toch niet belangrijk' wuifde hij de aandacht weg. Maar omdat hij vroeger zelf cineast was geweest, wilde hij uiteindelijk toch meewerken. We waren een aantal opnames ver toen Miel plots overleed op 1 juni 2013. Onze eerste reactie was om met de film te stoppen, maar na een pakkende hommage aan deze grote kleinkunstenaar in het Cultuurcentrum wilden we onze opnames niet verloren laten gaan. De opgave was echter origineel uit de hoek te komen, want alles wat men over Miel wil weten, kan je op het internet vinden. We zijn ons daarom gaan toespitsen op de drie grote revues die op zijn muziek werden gebracht. Eenmaal alles af zochten we contact met Miels weduwe Jenny Nijsten. Zij gaf ons, net als Miels goede vriend Louis Verbeeck, de toestemming om de film te vertonen."

Nog groot gemis

Voor weduwe Jenny Nysten was het een heel emotionele voorstelling. "Het is een heel mooie samenvatting van wat Miel gedaan heeft. Het roept bij mij uiteraard heel wat herinneringen op. We hebben samen dan ook zoveel meegemaakt, zijn op zoveel plaatsen geweest. Elke dag mis ik hem nog steeds. En ja, hij zou hier ook emotioneel van worden. Miel wuifde alle lof vaak weg, maar ik ben er zeker van dat dit zien hem veel plezier zou doen."


(DMH)