Met 5.000 joggers door Modemuseum

'URBAN TRAIL' LOODST JE LANGS DE MOOISTE PLEKJES VAN HASSELT

In het Modemuseum wordt voorlopig nog rustig gewandeld, maar binnenkort wordt het tempo er opgedreven, ...
Tiny Bogaerts In het Modemuseum wordt voorlopig nog rustig gewandeld, maar binnenkort wordt het tempo er opgedreven, ...
Altijd al eens door het Hasseltse patrimonium willen joggen? Op 16 mei krijg je die kans, wanneer de 'Urban Trail' je door steegjes, binnentuintjes en zelfs het Modemuseum stuurt. Binnenkort worden nog meer hoogtepunten op het parcours vrijgegeven.

Steden als Brugge en Gent deden het al, maar binnenkort kan je dus ook Hasselt eens op een totaal andere - en sportieve - manier ontdekken. "Het is zelfs de eerste Urban Trail in Limburg", zegt Greg Boekmans van organisator Golazo Sports. "De start en finish richten we in aan de PXL-campus. Deelnemers vertrekken aan de sporthal in de Vilderstraat en eindigen in de binnenstraat van PXL Congress. Het parcours dat ze tussen die twee punten afleggen, brengt hen doorheen verschillende gebouwen, steegjes en binnentuinen. Met mondjesmaat zullen we de meer dan vijftien hoogtepunten op het parcours bekendmaken. We kunnen wel al verklappen dat de deelnemers door het Modemuseum zullen lopen. Op het lijstje staan voorts heel wat toplocaties, vandaar dat het parcours 10,8 kilometer lang is - langer dan aanvankelijk gepland. Inkorten zou zonde zijn. Om het gezellig te houden, hebben we het aantal deelnemers beperkt tot maximaal vijfduizend."

.... zoals tijdens de Urban Trail in Brugge. Daar liepen de joggers onder meer door de stadsschouwburg
Benny Proot .... zoals tijdens de Urban Trail in Brugge. Daar liepen de joggers onder meer door de stadsschouwburg

Nieuwe expo

In het Modemuseum kijken ze er alvast naar uit. "Toen we de vraag kregen om mee te doen, moesten we niet lang twijfelen", zegt directeur Kenneth Ramaekers. "Volgens ons is dit de ideale gelegenheid om mensen die het Modemuseum nog niet bezochten, eens over onze drempel te laten stappen. De lopers mogen zich alvast opmaken voor iets heel speciaals wanneer ze deels door onze nieuwe expo 'Haute-à-Porter' passeren. Of dat geen problemen zal opleveren met de reguliere museumbezoekers? Ik verwacht niet dat die vijfduizend deelnemers in één keer door het museum stromen. En ze gaan dat ook niet aan dertig kilometer per uur doen. (lacht)"


Ook het stadsbestuur ondersteunt het evenement graag. "Loopevenementen zijn in Hasselt steevast een garantie voor hoogdagen", zegt sportschepen Habib El Ouakili (sp.a). "Zo zamelden we onlangs tijdens Levensloop nog 122.939,59 euro in voor Kom Op Tegen Kanker. Onze stad kent voorts heel wat mooie historische gebouwen en plekjes, die jammer genoeg niet allemaal even gekend zijn bij het grote publiek. Via de Urban Trail plaatsen we dit erfgoed op een originele manier in de kijker."


Op 16 mei start de eerste golf lopers om 9 uur, waarna er om de twintig minuten een volgende groep van duizend lopers vertrekt. Na de aankomst krijgen de deelnemers nog een ontbijt aangeboden. De inschrijvingen worden vandaag om 14 uur geopend. Deelnemers krijgen ook een gepersonaliseerd trainingsschema van acht tot twaalf weken aangeboden.