Met 11 kogels in 3,5 seconden vermoord

CAFÉ-UITBATER SCHOOT AFPERSER DOOD EN RISKEERT 21 JAAR

De 55-jarige Kenan T. uit Heusden-Zolder was zelf al slachtoffer geweest van een carjacking en een diefstal met bedreiging alvorens hij de 38-jarige Ersin Caliskan uit Beringen op 17 mei 2014 in zijn café Las Vegas in Hasselt doodschoot. Kenan riskeert een celstraf van 21 jaar. Hij schoot vanop korte afstand elf keer in 3,5 seconden op Caliskan.

Kenan had drie zaken in Hasselt: een kebabzaak, café Las Vegas en een kantoor voor sportweddenschappen. Zijn verhaal begint op 8 maart 2009 toen hij slachtoffer werd van een brutale carjacking door drie Tsjetsjeense mannen. Bij het voorval kreeg hij een vuurwapen tegen het hoofd. "De man hield een posttraumatische stressstoornis over aan deze gebeurtenis", onderstreepte zijn advocaat Steve Geerdens. Op 2 november 2013 maakte Kenan T. voor de tweede keer een nare ervaring mee toen vier stevige heren, onder wie slachtoffer Caliskan, op bezoek kwamen in zijn café.

Bescherming

"Het waren geen koorknaapjes, één van de figuren staat bekend als een begenadigd bokser. De heren vroegen 40.000 euro in ruil voor de bescherming van het café. Kenan vluchtte naar boven en nadat de verkeerde deur werd ingebeukt, dropen de vier af. Niet zonder eerst 800 euro uit de kassa mee te nemen", legde Geerdens haarfijn uit.


Op die bewuste 17 mei 2014 kreeg Kenan opnieuw het bezoek van Caliskan. Hij trok zich terug en belde tot zes keer toe met de politie, maar die kreeg hij niet aan de lijn. In een soort van trance ging Kenan naar de kelder en laadde er zijn geweer. Toen hij terug bovenkwam, meende hij door een kier te zien dat Ersin C. zelf ook een wapen op zak had. Volgens de procureur opende hij de deur en nam hij het slachtoffer onder vuur tot zijn geweer leeg was. Hij schoot vanop korte afstand elf keer in 3,5 seconden op Caliskan. Kenan T. had tussendoor wel de bewakingscamera's uitgeschakeld, naar eigen zeggen omdat hij niet wou dat zijn partner en drie kinderen achteraf zouden kunnen zien hoe hij aan zijn einde zou komen. De man was er immers van overtuigd dat hij zelf zou sterven die dag. Achteraf bleek dat Ersin C. die zaterdagmiddag geen wapen op zak had.

Eeuwige lach

Kenan T. stond volgens zijn advocaat bekend als 'de man met de eeuwige lach' in een zaak van de 'good guy' versus de 'bad guy'. De procureur bevestigde dat Kenan T. een goede reputatie had, maar vorderde vervolgens wel 21 jaar celstraf. Volgens hen gebeurde de moord met voorbedachte rade. Omdat de man reeds een jaar vast zat, zou hij ten vroegste binnen zes jaar voorwaardelijk vrij kunnen komen. Ersin C. had een vrij bedenkelijke reputatie. Hij had een drankprobleem en in zijn bloed werden effectief sporen van cannabis, cocaïne, alcohol en medicatie gevonden.


Advocaat Geerdens was sprakeloos door het "strenge oordeel" en hoopt de straf te herleiden op basis van de onweerstaanbare drang bij de beklaagde of ten minste uitlokking door het slachtoffer. In hoofdorde vroeg hij de vrijspraak. "Ik hoop dat hij ten minste niet terug moet naar de gevangenis. Hij hoort thuis bij vrouw en kinderen en gaat binnenkort een kebabzaak in Heusden-Zolder openen."


De procureur stelde zich vragen bij de doodsbedreigingen die Caliskan zou hebben geuit. "Er waren trouwens ook alternatieven: de beklaagde had blijvend de politie kunnen bellen of naar buiten kunnen vluchten." Het laatste woord was voor Kenan: "Was dit maar niet gebeurd. Ik ben bereid om me te houden aan mogelijke voorwaarden en hoop dat ik nog een kans krijg."


Vonnis op 23 juni.