Meer overnachtingen en toeristische aankomsten in Limburg

Afgelopen jaar vonden meer toeristen de weg naar Limburg. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. In totaal gaat het over bijna 3,7 miljoen overnachtingen en 1,14 miljoen toeristische aankomsten, een respectievelijke stijging van 5,8% en 6,6%.

Het grootste deel van deze vakanties, congressen en seminaries worden doorgebracht in Lommel, Peer en Houthalen-Helchteren. Niet toevallig de gemeenten met de vakantieparken 'Center Parcs' en 'Molenheide', die veel buitenlandse toeristen trekken. "Sinds 1999 is dit de hoogste procentuele stijging op jaarbasis. Daarmee bevestigt Limburg haar reputatie als vakantieregio", zegt gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens. "De stijgende overnachtingen betekenen een extra economische return van meer dan 15,5 miljoen euro." Zutendaal, Maaseik en Voeren doen het ook opvallend goed met een stijging in het aantal bezoekers en overnachtingen. "Vakantiepark Narvik HomeParc Mooi Zutendaal en het Nationaal Park Hoge Kempen met het blotevoetenpad trekken meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Maaseik heeft dan weer een groot logiesaanbod en Voeren is een echte vakantieregio", zegt Philtjens. Minst in trek bij de toeristen is Kortessem. Daar werden afgelopen jaar 900 aankomsten en 1.368 overnachtingen geregistreerd. Burgemeester Tom Thijsen (CD&V) trekt dat in twijfel.

"Geen hotels"

"We hebben in onze gemeente geen hotels, maar wel enkele B&B's die toch heel wat toeristen naar Kortessem brengen. Die cijfers worden niet bijgehouden door de toeristische dienst, omdat het over particuliere initiatieven gaat. Daar kunnen we misschien verandering in brengen." De provincie blijft aan haar toeristisch aanbod werken. "Begin dit jaar introduceerden we de Limburg Vakantiegids 2015, het symbool van de samenwerking tussen Toerisme Limburg, de gemeenten en de private sector. Ook dit voorjaar lanceerde Toerisme Limburg het online boeken op haar website, waarmee we inspelen op grotere concurrentie." (ERS)