Medekraker ziet moord voor zijn ogen gebeuren: "Brands dacht dat hij Hercules was"

M.G. (52) zag hoe Edward Brands (47) op 26 oktober 2014 ongenadig hard uithaalde naar Atillah Mostapha (44). "Hij sloeg vier keer met een buis met schroeven op het hoofd van Atillah, die bloedend met zijn gezicht naar onder op de matras lag. Hij maakte daarbij een geluid van macht, alsof hij Hercules was. Bah, dat geluid hoor ik nog elke nacht."

In augustus 2014 had M.G. al ondervonden dat Edward Brands een kort lontje had. Toen haalde Brands met een koevoet uit naar G.C. (45), de man die Brands nog een kamer in zijn sociale woning had verhuurd. G.C. zelf verscheen gisteren stomdronken in de assisenzaal en kon amper op zijn benen staan, laat staan een deftige getuigenis afleggen over de koevoet-affaire. M.G. had zijn drugverslaving intussen wel aangepakt, stelde hij. Als medebewoner maakte hij op zijn eerste avond in het kraakpand in Runkst, anderhalve week voor de feiten, al het eerste incident mee tussen kraker 'Patje' en Edward Brands. "Patje is naar Ed beginnen te roepen: 'Vuile pedo, ge hebt aan een kind gezeten.' Ed heeft Pat daarna van de trap gestampt", getuigde M.G. De vijftiger had op 26 oktober eerst zelf nog heroïne gebruikt met Atillah, maar toen Brands en Atillah aan de flessen alcohol begonnen, nam hij twee slaappillen die direct hun werk deden. Tot Brands hem plots wakker schudde.

Marokkaanse waterval

"Ed was heel rustig", beschreef M.G, nog duidelijk onder de indruk. "Hij zei: 'Heb je al ooit een Marokkaanse waterval gezien? Blijf maar zitten. Niet bellen. Alles komt goed.' Ed nam die buis met twee armen boven zijn hoofd en klopte vier keer heel hard op het hoofd van Atillah. Ik schiet 's nachts nog wakker van het geluid dat hij daarbij maakte. Het is absurd, gek en gestoord wat hij gedaan heeft."


Net voor hij de assisenzaal verliet, haalde M.G. nog uit naar Brands. "Gij zijt een dikke lafaard gij." Dat er ongelukken gingen gebeuren hadden ook andere getuigen al aangevoeld. Door de bijl die Brands al een tijd meedroeg in zijn rugzak. "Die had hij altijd bij", getuigde gedetineerde A.B (34). Nadat hij eerst nog aan de voorzitter gevraagd had of hij daar, naast de celstraf die hij nu uitzit, niet extra voor gestraft kon worden, gaf A.B. toe dat hij Brands drugs gaf om te verkopen aan zijn medekrakers. Brands moest hem daarvoor nog 20 euro betalen. "Atillah moet mij nog geld terugbetalen", had Brands A.B. toevertrouwd. "Als hij mij niet betaalt, sla ik hem het hoofd in."


Later verklaarde Brands aan de politie dat Atillah zou gedreigd hebben hem te slachten als een schaap. Spijt had hij niet, klonk het in zijn verhoor. "Eigenlijk zou ik een bonus moeten krijgen omdat ik jullie van dat uitschot verlost heb." Vandaag komen enkele familieleden van de beschuldigde en van het slachtoffer getuigen. (VCT)