Mag het wat meer vegan zijn? Studenten vallen clichés aan met markt zonder dierlijke producten

TONY VAN GALEN
Zaterdag vond het eerste Veganfestival in Limburg plaats. Niet op het Molenpoortplein in Hasselt, want de weergoden dwongen de organisatoren naar PXL-Congress te verhuizen. Met dit initiatief wilden drie studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL het cliché rond veganisme doorbreken en laten zien dat een leven zonder dierlijke producten te eten en te gebruiken haalbaar is. 

Veganisme wekte de laatste jaren interesse op bij veel mensen. Steeds vaker zetten individuen de stap naar deze levenswijze en zweren ze het gebruik van dierlijke producten af. Ook komt veganisme vaak positief in het nieuws. In Gent, Antwerpen en Brussel werden al Veganfestivals georganiseerd, maar in Limburg was daar nog geen sprake van. Dat motiveerde de studenten om het festival in provinciehoofdstad Hasselt te organiseren. “Wij organiseren dit festival zodat Limburgers niet meer verder moeten reizen als ze daarin geïnteresseerd zijn”, zegt Kenny Surinx, organisator van het festival. “Ons hoofddoel is het creëren van bewustzijn van het belang van duurzaam en ecologisch leven”, vult organisator Maude Moors aan.

Lokale bedrijven

Aan het festival namen er verschillende lokale restaurants deel, zoals Origino, de Groene Nomade en PXL-Catering. “We vinden het een tof initiatief dat studenten dit evenement organiseren, omdat wij als de catering van de hogeschool ook veganistische gerechten en drank aanbieden”, aldus Rudy Rampelberg, diensthoofd PXL-Catering. Oxfam zorgde voor verschillende soorten veganistische drank, zoals wijn, bier, frisdranken en fruitsappen. Colruyt Group Academy hield er een stand met vegan brownies. EVA vzw was aanwezig met een infostand. Klindr, een veganshop in Hasselt, verkocht producten zoals zeepjes, douchegel en gsm-hoesjes. Het festival was ook voorzien van live muziek, met verschillende bands die optreden.

TONY VAN GALEN2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Carl Panis

    Hoe zit het dan met schoenen? Allemaal kunststof schoenen? Kunststof wordt van olie gemaakt! Is dat beter?

  • Vaneylen Pierre

    We worden steeds ouder, de mensen die nu oud zijn hebben ooit van veganisme gehoord! Het normale is tegenwoordig niet meer normaal.