Luc Bellings stopt personeel in jeans

STERRENCHEF WIL RESTAURANTBELEVING MINDER STIJF MAKEN

Luc Bellings en zijn vrouw in zijn vernieuwd restaurant.
Foto Borgerhoff Luc Bellings en zijn vrouw in zijn vernieuwd restaurant.
Tien jaar na zijn verhuis naar de Luikersteenweg heeft sterrenchef Luc Bellings zijn restaurant in een nieuw kleedje gestoken. Voor het personeel mag dat zelfs letterlijk genomen worden want van keukenpersoneel tot ober: iedereen zal er binnenkort in jeans rondlopen. "Eten moet ontspannend zijn, geen stijfdeftig gebeuren", zegt Bellings.

Na drie weken noodgedwongen verlof door renovatiewerken straalt Luc Bellings flink wat 'grinta' uit, om het met een term uit zijn geliefde wielrennen te zeggen. Die tijd nam de sterrenchef om niet alleen een week te gaan trainen in Mallorca maar ook om zijn befaamde restaurant 'Aan tafel bij Luc Bellings' helemaal op de schop te nemen. Ondertussen is de goesting er weer om er helemaal in te vliegen. "Van de toiletten tot de tafels: alles is in het nieuw gestoken. Momenteel leggen we de laatste hand aan de afwerking zodat we onze klanten vanaf vrijdag (vandaag, red.) in een heel nieuw kader kunnen ontvangen", zegt Bellings. "Het leek ons alvast wel een gepast moment. Ik sta dertig jaar in het vak en ondertussen zitten we al tien jaar op onze locatie aan de Luikersteenweg. En als we dan toch vernieuwden, leek het ons beter om 'all in' te gaan. Op die manier merken de klanten het ook als ze langskomen en kunnen we sommigen misschien aansporen om nog eens te passeren. Bovendien staat de horeca op een kantelmoment met de witte kassa. Iedereen is bang om te investeren maar het is nu net het uitgelezen moment daarvoor."

Jeans en sneakers

Wat zeker zal opvallen bij de bourgondiërs die er hun benen onder tafel schuiven, is de kledingstijl van het personeel. "Van kok tot ober: we gaan hen kleden in jeans en sneakers. Niet meteen wat je verwacht, da's waar (lacht). Maar eten is toch nog altijd iets ontspannend, een moment om te relaxen. Wie hier in pak en das wil binnenkomen, mag dat natuurlijk. Maar we zien dat in het weekend veel van onze klanten ook graag casual gekleed gaan. Die hoeven zich niet bekeken te voelen wanneer ze hier binnenkomen en door het personeel minder 'stijf' te kleden, wordt de sfeer meteen veel losser."

Derde ster

Aan de keuken is niet veel veranderd, al doorspekt de chef zijn menu de volgende weken met het beste uit Haspengouw. "Of we met deze vernieuwingsoperatie hengelen naar een derde ster? Kijk, op dit niveau kan je nooit zeggen van 'nu is het genoeg'. Ik heb dus wel de ambitie om elk jaar bij de tijd dat de culinaire prijzen worden uitgereikt in de kopgroep te zitten en altijd bij de kanshebbers te zijn voor een derde ster. Als dat lukt, fantastisch." Dat hij weer goesting heeft, is er alvast aan te zien. "Van een week 700 kilometer fietsen krijg je dat. Ik wil ook conditioneel aan mijn top staan in de keuken." Extra recupereren kan Bellings alvast op donderdagmiddag in de toekomst. "We sluiten dan extra, door de witte kassa. Ik ben bereid om daar volledig in mee te stappen maar dan is dit wel het gevolg."


Met de renovatie achter de rug en een 'nieuw' restaurant voor zich kijkt de chef ook al weer uit naar de toekomst. "Nog eens dertig jaar erbij? Dat wordt wat veel, tien jaar nog op dit niveau zal wel goed zijn. Dan wordt het tijd om wat van het leven te gaan genieten."