Limburgse VOKA-baas duikt op in onderzoek mazoutfraude en krijgt enkelband

Toekomstig VOKA-voorzitter Karin van de Velde (links) naast huidig voorzitter Francis Wanten.
RV Toekomstig VOKA-voorzitter Karin van de Velde (links) naast huidig voorzitter Francis Wanten.
Francis Wanten is aangehouden in het onderzoek naar grootschalige dieselfraude. De laatste dagen vonden een twintigtal huiszoekingen plaats, waarbij ook de naam van Wanten opdook. De grote baas van Comfort Energy en voorzitter van Voka Limburg zat een nacht in de cel en krijgt nu huisarrest.

Wanten zou grote hoeveelheden mazout aan de kopstukken van de frauduleuze bende hebben verkocht. Of hij weet hij wat er met de brandstof werd gedaan, wordt nu onderzocht. Intussen kreeg hij een enkelband. Als brandstoffenleverancier heeft hij twintig procent van de Belgische particuliere markt in handen en staat hij op de lijst van rijkste Belgen. Over zijn exacte link bestaat voorlopig nog geen duidelijkheid. “We lazen in de pers dat het onderzoek betrekking heeft op een klant van hem”,  reageert Voka-woordvoerder Jeroen Verbeeck. “Wij vernemen bovendien dat Comfort Energy alle medewerking verleent in het onderzoek.”

Ontkleuren

De federale gerechtelijke politie rolde donderdag al een bende op die zich bezighield met het ontkleuren van rode mazout. Er werden ontkleuringsinstallaties ontdekt in Gosselies en in Balen.  Het gaat om grootschalige miljoenenfraude. Minstens twaalf personen werden woensdagavond opgepakt bij twintig huiszoekingen. Intussen zou dat aantal al zijn opgelopen. Ook in Nederland werden arrestaties verricht.

Hoeveel mazout de bende ontkleurd zou hebben, is nog niet duidelijk, maar het gaat om tientallen miljoenen euro’s winst. De leden worden ook verdacht van btw-fraude en valsheid in geschrifte. De dadergroep is niet aan haar proefstuk toe. In 2014 en ook in 2017 werd dezelfde organisatie na onderzoek vervolgd en veroordeeld. Een van de kopstukken, S.M. uit Genk, houdt zich sindsdien vermoedelijk schuil in Turkije.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  De mensen die vinden dat we tot 70 en langer moeten werken. De sociale zekerheid verder afgebouwd moet worden. Je zelf nog eens extra moet sparen voor je pensioen. De index afgeschaft moet worden, En je je blauw moet betalen in een kilometerheffing om tegen een aalmoes te mogen gaan werken. Daar hebben ze ook hun werkgeverspartij voor aan de macht gebracht. Die je liefst terug in klompen en met een pet op zou zien en dat aan de man brengt als identiteit.

 • Patrick Weyers

  De man van +80 miljoen euro. Die bende was al eerder opgepakt en na hun vrijlating doen ze gewoon verder!! Miljoenen euro's achterovergeslagen. De hoofdverdachte is terug naar Turkije en 'onvindbaar'. Waarom voel ik weer iets van onrechtvaardigheid. Iemand die 100 euro niet kan betalen krijgt een gerechtsdeurwaarder over de vloer om zijn schamele bezittingen in beslag te nemen.

 • Peter Bielen

  Waarom de naam en de hele levensstandaard van Francis Wanten uitgebreid melden, terwijl het kopstuk S.M. In Turkije incognito mag blijven. Wanneer gaat de pers nu eens stoppen om bepaalde mensen mee te beschermen. Twee maten en twee gewichten!

 • peter knaap

  Dat zijn mensen die het zeggen hoe het moet met de kleine arbeider. Dat is het leven zeker , heel normaal