Limburgse ondernemers pessimistisch door tegenvallende cijfers export, automobielsector en toerisme... en de Brexit moet nog komen

Gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg Johan Leten.
RV Gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg Johan Leten.
2019 is over de helft, maar economisch zal in de Limburgse bedrijven geen champagne ontkurkt worden. De terugval in de conjunctuurbarometer van werkgeverskoepel Voka zet zich door. Ondernemers zijn pessimistisch omdat de export, de automobielsector en het toerisme tegenvallen. Het katapulteert het activiteitsniveau in onze provincie naar januari 2015. En dan moet de Brexit nog volgen.

“Sinds lang genereert de export geen opwaartse conjunctuurimpuls meer”, zegt gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg Johan Leten. “Op middellange termijn verwachten we wel een stagnatie. De bouwsector levert nog altijd een positieve bijdrage aan onze conjunctuur, vooral dankzij de residentiële nieuwbouw. De automobielsector blijft onder druk staan en opmerkelijk in de toeristische sector is er nog steeds sprake van een neerwaartse tendens. De marges voor aankomsten, overnachtingen  en de bezettingsgraad van de hotels blijven net als vorige maand in de rode zone. Het aantal werklozen blijft op een laag niveau. Het aantal starters kent in juni 2019 voor het eerst sinds lang een knikje.”

Werkloosheid blijft  laag

De werkloosheidstrends zijn voor beide geslachten neerwaarts gericht. Voor de vrouwen is deze tendens zelfs opmerkelijk. De marge voor het aantal werkloze mannen blijft negatief (-5.35%) en wordt hiermee licht kleiner dan vorige maand (-6.11%). Het aantal werkloze vrouwen  strandt nu op -9.66%. Vorige maand werd nog -7.87% gerapporteerd. 

Brexit

“Onze conjunctuur heeft een sterke terugval te verduren gekregen in de eerste jaarhelft van 2019 en lijkt op een grillige bergrit in de Tour. Ook de signalen vanuit de export zijn niet positief. Nochtans is het alle hens aan dek als een harde Brexit dreigt. Onze ondernemers worden stilaan ongerust. Met de krapte op de arbeidsmarkt is het vandaag al genoeg zweten en zwoegen voor onze ondernemers. Geef hen de modaliteiten om te kunnen ondernemen en haal de onzekerheden weg. Onze bedrijven hebben in de zomermaanden ook geen tijd om te stil te staan. Hopelijk steken de politieke partijen ook een tandje bij om in de eerste plaats de regeringen te vormen en vervolgens tot regeerakkoorden te komen waarin keuzes durven gemaakt worden”, besluit Leten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.