Limburgse bedrijven krijgen toegang tot unieke 3D-printing infrastructuur

Demonstratie 3D-printer. Gedeputeerde van de provincie, Tom Vandeput.
Benoit De Freine Demonstratie 3D-printer. Gedeputeerde van de provincie, Tom Vandeput.

Sirris, het technologiecentrum van en voor de industrie, ontwikkelde een volledig nieuwe productieketen die een 3D-metaalprinter en andere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt. Hiermee kunnen metaalverwerkende bedrijven zeer nauwkeurig en op maat van de klant werken en wordt amper materieel verspild.

Unieke demonstratieproductielijn ‘3D-printen’, is al enkele jaren de prototypesfeer ontgroeid. De ontwikkelingen voor industriële inzetbaarheid woeden intussen voort. Daar waar initieel enkel polymeren geprint werden, maakt de huidige technologie van 3Dmetaalprinten het mogelijk om complexe componenten uit metaal te vervaardigen. De grote uitdaging vandaag is de technologie efficiënt en naar waarde in te zetten. “De technologie wordt vandaag nog niet op de meest efficiënte wijze of helemaal niet gebruikt, uit vrees dat het voordeel te beperkt is. Door de productiecyclus op elkaar af te stemmen proberen we de reële waarde van de technologie te demonstreren en bedrijven met de voordelen van deze 3D metaalprinttechnologie te confronteren”, aldus Peter ten Haaf, Program Manager Precision

Manufacturing bij Sirris.

Daarom bouwde Sirris in het kader van het EFRO-project ‘Integratie van 3D-metaalprinten’ in haar machinehal in Diepenbeek een volledige productieketen die meerdere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt. “In een demonstratiecel kunnen bedrijven de mogelijkheden van 3D-metaalprinten, vijfassig frezen, lasertextureren, warmtebehandeling, zandstralen en meettechnologie ontdekken en een eerste ervaring opdoen aan de hand van hun eigen product”, aldus Peter ten Haaf. Dat gebeurt aan de hand van concrete cases waarbij doorwinterde experts in 3D-printen en metaalbewerking zorgen voor begeleiding en advies.

Demonstratie 3D-printer.
Benoit De Freine Demonstratie 3D-printer.

Opleiding 3D-metaalprinten

Om de technologie vlotter ingang te laten vinden bij de Limburgse ondernemingen, wordt er ook gespecialiseerd personeel opgeleid. Sirris ging hiervoor een samenwerking aan met SYNTRA Limburg en T2-campus en stelde vorig jaar het demonstratieplatform ter beschikking voor opleiding en interactieve workshops. De opleiding rond de integratie van 3D metaalprinten wordt sinds september 2018 opgenomen binnen de cursus 3D Print Designer die SYNTRA Limburg aanbiedt op de T2-campus. “Een succesvolle implementatie draait niet zozeer om de machine, die iedereen kan aankopen, maar eerder om de personen die er mee aan de slag gaan. Goed opgeleide en geïnformeerde medewerkers zijn goud waard”, aldus David Van der Meijden, directeur Opleidingen SYNTRA  Limburg.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.