Limburg.net haalt asbest thuis op. Bouwunie reageert boos: “Dit is vragen om problemen”

Asbest kan leiden tot longvlieskanker.
Lukas Asbest kan leiden tot longvlieskanker.
Bouwunie Limburg Dakwerkers is niet te spreken over de asbestophaling die Limburg.net zal organiseren. De overheid biedt particulieren de kans hun oude asbestdaken af te breken. “Maar je moet dat door een vakman laten doen", vindt Christophe Dilissen van de Bouwunie.

In 1998 al werd asbest verboden, en naar schatting zijn er nog zo’n 2,3 miljoen asbesthoudende materialen in omloop in ons land.  Limburg.net gaat nu asbest ophalen bij gezinnen. “Maar het doe-het-zelven promoten voor asbest gaat te ver", vindt Christophe Dilissen van de Limburgse Bouwunie voor Dakwerkers.

Mensen die golfplaten in asbest willen afbreken, kunnen een pakket afhalen in hun containerpark. Voor 30 euro krijgen ze één grote afsluitbare big bag, een handleiding, een veilig mondmasker en een beschermend wegwerppak. Een kraanwagen van Limburg.net komt dat materiaal ophalen op een asbestronde tijdens een aangekondigd tijdstip.

Kennis van zaken

“We hebben niks tegen het gratis ophalen of het voorzien van een gratis container bij grote asbestwerken", klinkt het bij de Bouwunie. “Maar laat asbesthoudende materies verwijderen door een vakman, die met kennis van zaken handelt. Zonder gespecialiseerde kennis en uitrusting bestaat de kans dat een grote hoeveelheid asbestvezels in de lucht terechtkomt.”

“Op werven moeten arbeiders maskers, handschoenen en speciale pakken dragen én ze moeten jaarlijks een opleiding volgen. U stelt zichzelf en uw omgeving bloot aan onnodige risico’s. Doe in dergelijke gevallen een beroep op een vakman”, besluit Dilissen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Elly Michielsen

    Helemaal mee eens , voor elke specifieke job is een vakman nodig . Ook bij asbestwerken zijn er meer risico's voor ongeschoolde mensen en hun omgeving door onvoldoende kennis en handelingen. Denk na voor je begint zou ik zeggen !