Leven neergestoken man verwoest

DADER DIE EX-PARACOMMANDO AANVIEL RISKEERT 18 JAAR CEL

Peggy Verluyten en haar man Jean-Jacques Uijtdebroeks, die nooit meer volledig zal herstellen van zijn verwondingen.
Foto Karolien Coenen Peggy Verluyten en haar man Jean-Jacques Uijtdebroeks, die nooit meer volledig zal herstellen van zijn verwondingen.
Op 18 november 2015 werd het leven van ex-paracommando Jean-Jacques Uijtdebroeks (49) uit Hasselt volledig verwoest. Een 59-jarige Armeense man uit Heusden-Zolder gaf hem uit het niets vijf messteken. De vijftiger had het idee dat het slachtoffer een verhouding had met zijn echtgenote. Er hangt de man achttien jaar cel boven het hoofd voor poging moord.

De ochtend van 18 november 2015 wilde paracommando Jean-Jacques Uijtdebroeks naar zijn werk vertrekken, maar hij werd geconfronteerd met een lekke band. Wat hij niet wist was dat de Armeense echtgenoot van zijn poetsvrouw de band lek had gestoken.


"Meneer reed terug naar huis, wilde zijn band herstellen en zag plots beklaagde naast hem staan", vertelde de procureur. De vijftiger stak meteen een mes in zijn buik. Daarna volgden nog enkele messteken in zijn rug en schouder. "Terwijl het slachtoffer zich wilde verdedigingen, geraakte zijn hand ook nog eens zwaargewond."

Hevig bloedend

Het waren de vrouw en kinderen van Jean-Jacques die hem hevig bloedend op de grond vonden. De Armeniër was er heilig van overtuigd dat zijn echtgenote een verhouding met hem had. "Ik wilde alleen maar met hem praten, 0maar hij sloeg onmiddellijk op mij", protesteerde de man. Dat vond de procureur totaal ongeloofwaardig. "Bij zijn eerste verhoor verklaarde beklaagde dat hij het spijtig vond dat het slachtoffer niet dood was. Hij zou zijn werk afmaken zodra hij vrij kwam."


Een psychiater oordeelde oorspronkelijk dat de vijftiger psychisch gestoord was, maar een tweede psychiater sprak dat tegen. "Toch zie ik een groot gevaar voor recidive", oordeelde de procureur. "Enkele weken voor de aanval sloeg hij zijn vrouw al een kaakbreuk omdat hij overspel vermoedde en vertelde hij aan zijn zoon dat hij het slachtoffer dood ging maken." De verdediging meende dat er geen gevaar is voor nieuwe feiten. "Meneer weet dat hij verkeerd handelde en heeft spijt." Er werd een veel lagere celstraf van vijf jaar voorgesteld. "Hij zal uit de buurt blijven en een begeleiding volgen."


Slachtoffer Jean-Jacques Uijtdebroeks stelde zich burgerlijke partij voor 25.000 euro provisioneel. Om de schade definitief te kunnen bepalen, vroeg zijn advocaat Dimitry Descamps de aanstelling van een deskundige.

Dialyse

"Ik ben blij dat ik nog leef, maar mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn", vertelde Jean-Jacques eerder deze maand. "Zijn nieren werken nog maar voor 30%, hij moet twee keer per week aan de dialyse, zijn hand kan hij niet meer gebruiken. Heel het gezin is geruïneerd en dat door een idioot met waanideeën", besloot de verdediging. Het slachtoffer kwam vrijdag niet zelf naar de rechtbank uit schrik de Armeniër iets aan te doen. Voor zijn vrouw Peggy Verluyten en hun huwgemeenschap werd 15.000 euro gevraagd. De twee waren eigenaar van het café Bierpunt in Hasselt, maar moesten dat noodgedwongen sluiten.


Ondertussen loopt er nog een tweede klacht van de ex-paracommando tegen het Jessaziekenhuis omdat die hem te vroeg ontslagen zouden hebben met een flinke ontsteking in de buik tot gevolg. Dat onderzoek loopt nog. Op 21 april wordt er nog een extra stuk aan het dossier toegevoegd. Het vonnis zal een maand later volgen.