Leerlingen vieren laatste schooldag

'MIJN SCHOOL OP DE HEI' SLUIT DEFINITIEF DE DEUREN

Als afscheid ontbeten de kinderen samen met hun juffen en meesters. Inzet: de leerlingen schrijven als aandenken hun naam op elkaars T-shirt.
Karolien Coenen Als afscheid ontbeten de kinderen samen met hun juffen en meesters. Inzet: de leerlingen schrijven als aandenken hun naam op elkaars T-shirt.
Met een vijftiental waren ze nog, de leerlingen van 'Mijn school op de hei' in Hasselt. Samen trokken ze gisteren, na de allerlaatste schooldag ooit in hun klasjes, er de deur achter zich dicht. De school zal in september niet meer opstarten.

Hoewel de aankondiging enkele maanden geleden al bekend raakte onder de ouders en leerlingen kwam het besef dat het nu écht gedaan was gisteren pas goed binnen. De school opende 1 september 2008 de deuren met een unieke leermethode, waar kinderen van verschillende leeftijden door en van mekaar konden leren, maar financieel bleek het project niet langer haalbaar. "Elk jaar draaien we om en bij de 20.000 euro verlies", liet bedenker Georges Vanoirbeek bij de bekendmaking van de sluiting optekenen.

Karolien Coenen

Dertien kinderen

Voor de ouders brak er een tijd aan van onzekerheid: waar zouden hun kinderen dan volgend jaar onderdak vinden en hoe zou de overgang naar een ander schoolsysteem verlopen? "Heel wat leerlingen vertrokken de voorbije maanden al", zegt mama van Yuna (11) Sofie Bielen. "Heel vreemd, die leegloop. Uiteindelijk bleven er nog dertien lagereschoolkinderen en twee kleuters over. Je blijft achter met gemengde gevoelens. De voorbije maanden waren een heel emotionele rollercoaster. Je moet een andere school zoeken en weet niet of dat het de juiste keuze is. Gelukkig hebben we snel een nieuwe plek voor Yuna gevonden om haar laatste jaar af te werken, maar ondertussen weet je wel dat elke activiteit die hier doorging de laatste zou zijn. Dan moet je je sterk houden voor de kinderen. Maar laten we elkaar geen Liesbeth noemen: op de duur is dat erg slopend."

Kleine fuif

Ook voor Liene (11) was het naar eigen zeggen een rare dag. "Je weet dat als je hier binnenkort nog eens komt kijken de school er niet meer zal zijn. Veel van mijn klasgenoten zijn ondertussen al vertrokken. Gelukkig waren mijn beste vriendinnen er nog." Toch wilden ouders en leerlingen er nog een mooie dag van maken. De kinderen maakten cadeautjes voor elkaar, terwijl de ouders tal van activiteiten in mekaar hadden gebokst. "Afscheid nemen doet altijd pijn, maar we wilden er geen trieste dag van maken. Daarom hebben we samen ontbeten, zoals elk jaar. Er was een afzwaaimoment voor wie naar het middelbaar ging en op vraag van de kinderen was er een kleine fuif. Ongetwijfeld zullen de tranen nog wel komen", zegt mama Sofie. "Adieu."