Leerlingen op zoek naar nieuwe school

OUDERS BOOS OMDAT 'MIJN SCHOOL OP DE HEI' ERMEE STOPT

V.l.n.r. : mama Heidi Lens met haar twee kindjes vooraan Femke en Emiel. Uiterst rechts : mama Sofie Bielen met haar dochter Yuna.
Karolien Coenen V.l.n.r. : mama Heidi Lens met haar twee kindjes vooraan Femke en Emiel. Uiterst rechts : mama Sofie Bielen met haar dochter Yuna.
Kindercampus 'Mijn school op de hei' sluit vanaf 1 september de deuren. Dat heeft het schoolbestuur meegedeeld aan de ouders van de 50-tal leerlingen die er les volgen. Zij maken zich nu zorgen over hoe het verder moet, want in 'Mijn school' werd er niet gewerkt met klassieke klassen. "Waar kunnen ze nu terecht?", vragen ouders zich af.

Voor de ouders was het nieuws van het schoolbestuur donderdagavond een donderslag bij heldere hemel. Heel wat van hen reageerden boos en vol ongeloof.


"Een slag in het gezicht is dit. Heel erg frusterend, daar slaap je niet van", zucht Sofie Bielen, mama van de tienjarige Yuna. "Zeker omdat we dit niet hadden voelen aankomen. In augustus hebben we nog met de directie en de ouderraad samengezeten. Toen kregen we de garantie dat de school niet zou sluiten, al werd er wel al eens gesproken over de verhuis naar een ander gebouw. En dan krijg je dit te horen. Ook voor Yuna is het heel emotioneel. Ze is momenteel haar negende jaar hier. Doodjammer dat ze nu voor haar laatste jaar naar een andere school zal moeten."

Vernieuwend project

Nochtans begon het verhaal van de school veelbelovend. De school opende 1 september 2008 de deuren maar haalde in 2011 de nationale media met haar vernieuwend project. Niet alle onderwijsexperts waren ervoor te vinden, maar volgens bedenker en huidig voorzitter van de KT-scholengroep Georges Vanoirbeek blijft het concept overeind. "Ik geloof nog steeds in het idee van 'flexibele leerwegen'. Uiteraard moesten de leerlingen hier ook eindtermen halen. Maar hoe we daartoe kwamen, verschilde van het klassieke onderwijs. Zo werd de leerkracht meer een begeleider en stapten we af van klassieke klassen zodat leerlingen op hun eigen niveau en van mekaar konden leren. Waar het is misgelopen? Financieel en infrastructureel werd het er niet makkelijker op. De scholengroep heeft al 200.000 euro in dit project geïnvesteerd maar nog draaien we elk jaar een verlies van om en bij de 20.000 euro. Bovendien voldoen onze huidige containers niet voor onze werking en zouden we moéten uitbreiden. Er ligt een parochiaal centrum en een kerk vlak naast ons maar ondanks herhaalde pogingen zijn we er niet in geslaagd die te benutten."

Verhuis te duur

Vanoirbeek snapt dat de ouders boos zijn. "Hadden we dit eerder kunnen communiceren? We zijn blijven zoeken naar oplossingen: zo was een verhuis naar een ander gebouw van de scholengroep een optie, maar ook dat zou ons handenvol geld gekost hebben. We gaan nu de volgende maanden inzetten op bijzondere zorg en kijken hoe we iedereen het beste kunnen begeleiden naar de school van zijn of haar keuze."


Voor de ouders is die zorg en begeleiding de komende maanden alvast een vereiste. "Want vind nu maar eens een andere school. De inschrijvingen staan binnenkort al voor de deur en in het methodeonderwijs in Hasselt zijn de plaatsen sowieso beperkt. Een klassieke school is niet meteen een optie en het is ook maar de vraag of zij daarin kan aarden. Hier werkt men op een eigen manier, waar elk kind zich op eigen tempo ontwikkelt. Zal de overstap naar een klassiek zesde jaar dan vlekkeloos verlopen?", vraagt Bielen zich af.


Onderwijskoepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen kan voorlopig officieel weinig kwijt over de aangekondigde sluiting omdat 'de procedure nog niet afgerond is', zo zegt woordvoerder Marijke Van Bogaert. "Maar het is de medeverantwoordelijkheid van de school om ervoor te zorgen dat de leerlingen goed terechtkomen en dat ze in de meest optimale omstandigheden hun schoolloopbaan kunnen verderzetten."