Leegstand winkelpanden blijft het hoogst in Limburg

Elf procent van de winkels in Limburg staat leeg.
Foto Borgerhoff Elf procent van de winkels in Limburg staat leeg.
De leegstand in de Limburgse winkelpanden is met 11,3 procent nog steeds de hoogste van alle Belgische provincies. Er is wel een lichte daling ten opzichte van de 11,9 procent van vorig jaar, maar toch blijven de Limburgse winkelstraten het erg moeilijk hebben. "Vooral de winkelkernen van steden en gemeenten lijden doordat er steeds meer shoppingcentra en baanwinkels buiten de handelskernen komen", zegt Sergio Destino, woordvoerder van Unizo Limburg.

Nadat het aantal leegstaande winkels in onze provincie vorig jaar een recordaantal van 2.108 panden behaalde, blijft Limburg de slechtste leerling van de klas als het aankomt op leegstand. Momenteel staan 1.995 winkels, of 11,3 procent van het aantal winkelpanden in onze provincie, leeg. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Locatus. In 2011 waren dat nog 1.409 panden of ongeveer 8 procent.


Bij Unizo Limburg maakt men zich al langer zorgen over de koppositie van Limburg. "Bijna 2.000 leegstaande winkelpanden, dat is een waanzinnig cijfer", zegt woordvoerder Sergio Destino. De provincie telt een overaanbod aan winkelpanden. "Maar toch blijft men plannen maken voor nog meer winkelruimte, vooral buiten de handelscentra. We hebben geen nood aan een 'winkelcentrum' voor elke gemeente."


Unizo Limburg pleit er dan ook voor om maximaal te investeren in winkelen in de binnenstad en een kernversterkend beleid. "Die investeringen moeten gebeuren op alle domeinen die een impact hebben op de handelskern. Denk onder andere aan bereikbaarheid en parkeerbeleid."


Uit de cijfers van Locatus blijkt ook dat het aanbod van de verschillende soorten winkels de afgelopen vijf jaren niet echt veranderd is. De meeste winkels in onze provincie bieden levensmiddelen (28 procent), huis- en tuingerief (28 procent) of mode- en luxeproducten (27 procent) aan. Het aantal winkels dat vrijetijdsartikelen aanbiedt (5 procent), is de laatste jaren dan weer lichtjes gedaald. (WVB)