Laat burgemeester je kot poetsen

STUDENTEN KUNNEN NOG TOT ZONDAG HULP VAN SCHEPENCOLLEGE INROEPEN

Burgemeester Claes schenkt koffie en schepen Del Re biedt de blokkende studenten koekjes aan. Gisteren was maar een voorproefje, want vanaf maandag helpen ze een hele week.
Dalemans Burgemeester Claes schenkt koffie en schepen Del Re biedt de blokkende studenten koekjes aan. Gisteren was maar een voorproefje, want vanaf maandag helpen ze een hele week.
Het Hasseltse stadsbestuur zal volgende week klusjes uitvoeren bij studenten die nog in de blokperiode zitten. Koken, stofzuigen of die laatste pagina's leerstof overlopen: het kan allemaal. Studenten kunnen nog tot zondagavond voorstellen insturen. Er liepen er al 300 binnen.

Politici laten graag verstaan dat ze werken voor de burger, maar volgende week zal het Hasseltse schepencollege die belofte ook letterlijk waarmaken. Hasseltse studenten in de laatste dagen van de blokperiode zijn de gelukkigen. Elke student kan de komende dagen een aanvraag tot thuishulp indienen en de origineelste voorstellen worden volgende week door burgemeester Hilde Claes en haar schepenen uitgevoerd.

Laatste loodjes

Het idee komt van PXL-studente communicatiemanagement Nele Aerts (20). "In Leuven loopt al langer een actie waarbij vrijwilligers studenten in de laatste examendagen bijstaan met allerhande klusjes. De laatste loodjes wegen immers het zwaarst en zo wordt het blokleed een beetje verzacht. Het leek me alvast een leuk idee om dat ook in Hasselt uit te rollen. Dat het stadsbestuur zich nu engageert om dat te doen, maakt het alleen maar toffer. Zo kunnen ze aantonen dat ze er echt zijn voor de studenten."


Burgemeester Claes en schepen van Jeugdzaken Valerie Del Re gaven gisteren alvast het goede voorbeeld. Zo bedienden ze enkele studenten van een welverdiend vieruurtje. "We staan open voor heel wat ideeën, al moeten ze wel haalbaar zijn", lachen ze. "Zo kan een stevige peptalk voor wie het niet meer ziet zitten al snel wonderen doen. Maar ook hulp in het 'kot' is geen probleem, zoals boodschappen doen, koken of poetsen. Ik kook graag en collega Joost Venken is leerkracht, dus die wil gerust wel wat leerstof helpen overhoren", zegt Del Re. "Wie een originele vraag om hulp heeft, kan die tot zondagavond insturen op jeugd@hasselt.be. In de week van 2 februari gaan we dan op pad om de studenten te helpen." Bij Nele is kookhulp alvast welkom. "Tijdens de blok leef je snel al op fastfood. Er is meestal geen tijd voor een volwaardige maaltijd. Die mogen ze dus met plezier komen opdienen. Ondertussen loopt de online enquête 'Hasselt Studentenstad' bijna af. Die verzamelt de noden en wensen van iedereen die in Hasselt iets met studeren te maken heeft. Bedoeling is dat daarop gestemd kan worden, zodat het stadsbestuur weet welke stellingen het meest leven.


"De respons is goed", zegt Del Re. "Onlangs zaten we al op 250 stellingen en 8.000 beoordelingen. Dat zal in deze laatste dagen ongetwijfeld nog groeien."