Kwart minder criminaliteit in stationsbuurt

EÉN JAAR NA INVOERING BLIJKT VOLTHA-PLAN SCHOT IN DE ROOS

De stationsbuurt in Hasselt is er in één jaar veel veiliger op geworden.
Foto Borgerhoff De stationsbuurt in Hasselt is er in één jaar veel veiliger op geworden.
Het Voltha-plan voor de stationsbuurt lijkt zijn vruchten af te werpen. Zo lag het totale aantal vastgestelde criminele feiten in 2016 met 566 processen-verbaal 23% lager dan het jaar ervoor met 720 pv's. Dat bepaalde problematieken zich verplaatsten naar andere wijken, is volgens burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) een "tijdelijk gegeven dat nu onder controle is".

Het stadsbestuur stelde vorig jaar half april zijn langverwachte actieplan voor de stationsbuurt voor. Het Voltha-plan (een naam afgeleid van 'volta', een keerpunt in een gedicht, red.) omvatte 43 acties die de omgeving nieuw leven moesten inblazen. Althans op vlak van veiligheid lijkt de ingreep geslaagd. "In heel 2016 stelden we 566 processen-verbaal op in de ruime omgeving van het station", zegt politiewoordvoerder Dorien Baens. "Dat is een daling in vergelijking met 2015, toen we nog 720 pv's ter plaatse opstelden. Wanneer je in gedachten houdt dat we sinds de start van het plan regelmatig grote acties in de buurt houden - ongeveer een twintigtal in totaal - en de pakkans dus hoger ligt dan ooit, is de daling in werkelijkheid nog groter."

Alcoholverbod

Opvallend: op vlak van het sluitingsuur en het alcoholverbod lijken de cijfers enorm mee te vallen. Slechts twee zaken kregen een GAS-pv voor het niet-naleven van het sluitingsuur. Navraag leert dat alvast geen enkele zaak een uitzondering op dat sluitingsuur heeft aangevraagd en ze dus allemaal om 23 uur de rolluiken naar beneden moeten doen. Het alcoholverbod leverde het voorbije jaar een pv op voor 41 personen. "Maar daar zitten wel personen tussen die drie- tot viermaal beboet werden", stipt Baens aan. "De overlast is dus zeker gedaald maar we zijn er nog niet. Bij de laatste gecoördineerde actie werden er nog tien pv's opgesteld." Burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) is tevreden met de vooruitgang ter plaatse. "Alle partners geven aan dat de aanpak werkt", zegt ze. "Ondertussen zijn voor zover ik weet ook zo goed als alle 43 punten uit het plan in daden omgezet. Neem nu de oprichting van de jongerenontmoetingsplaats Halte 24. Daar hebben we al meer dan 550 unieke jongeren mee bereikt en daar komen er maandelijks 50 nieuwe bij. Dat de overlastproblemen zich verplaatst hebben naar omliggende wijken? Ik denk dat we daar toch van een tijdelijk gegeven mogen spreken wat ondertussen dankzij de inzet van de politie onder controle is."

Nieuw stationsgebouw

De burgemeester herhaalt dat ook een nieuw stationsgebouw zeker nog wenselijk is om extra leven in de wijk te blazen. "Maar samen met De Lijn investeren we alvast 240.000 euro in de aanpak van het stationsplein zelf. Dat betekent dat er een nieuwe, egale ondergrond komt met duidelijke belijning en verlichting waardoor het geheel niet alleen overzichtelijker wordt maar ook veiliger zal aanvoelen. Een en ander trekken we ook door naar de Frans Massystraat en Bampslaan. Of het hier nu bij stopt? In mei doen we een nieuwe bevraging in de buurt. Met die resultaten zullen we waar nodig verder aan de slag gaan."