Kung fu-school zegent schoolgebouw voor geluk in het ‘jaar van de rat’

Chinees nieuwjaar.
Karolien Coenen Chinees nieuwjaar.
De Hasseltse Kung fu-school King Saan Juun bracht zaterdagochtend het Chinese Nieuwjaar naar Hasselt met een opvoering van traditionele muziek en dans voor hun schoolgebouw. Tijdens de festiviteiten werd de school gezegend opdat het jaar van de rat een voorspoedig jaar mag worden. 

Bij de zegening van de school werden Chinese leeuwen uit de school gelokt met luide klanken van traditionele instrumenten. “De leeuwendans is een essentieel onderdeel van het Chinees Nieuwjaar", vertelt Sifu Yip Wai-Lam, eigenaar van de school. “Deze eeuwenoude traditie symboliseert voorspoed en geluk en helpt om boze geesten te verjagen. De dans wordt enkel uitgevoerd door kung fu-beoefenaars. Zij bezitten namelijk de nodige spierkracht en kennen ook de bewegingen die de leeuw uitvoert tijdens het dansen. Onder één leeuw zitten telkens twee personen.”

Dat er heel wat spierkracht nodig is voor de dans staat buiten kijf wanneer de personen onder de leeuw moeiteloos op elkaar springen om een krop sla uit de lucht te halen. “Op Chinees Nieuwjaar hangt bij elk huis een krop sla. De leeuw eet deze op en spuwt het daarna terug uit", aldus Sifu. “Die handeling brengt geluk.”

Chinees nieuwjaar.
Karolien Coenen Chinees nieuwjaar.
Chinees nieuwjaar.
Karolien Coenen Chinees nieuwjaar.