Kleinere borden zodat studenten minder frieten eten

STUDENTENRESTAURANTS PXL PAKKEN VERSPILLING EN SLECHTE EETGEWOONTES AAN

Zo ziet het nieuwe servies van PXL eruit. De borden zijn nu iets kleiner, zodat studenten minder geneigd zouden zijn om extra frietjes en kroketten op hun bord te scheppen.
Karolien Coenen Zo ziet het nieuwe servies van PXL eruit. De borden zijn nu iets kleiner, zodat studenten minder geneigd zouden zijn om extra frietjes en kroketten op hun bord te scheppen.
De diameter van de borden van de PXL-studentenrestaurants krimpt vanaf januari van 26 naar tot 22 centimeter. Dat moet voedseloverschotten tegengaan. "Daarmee besparen we tot 10.000 kilo aardappelproducten", zegt Rudy Rampelberg van PXL-catering.Ook de gezondheid van de studenten zou er wel bij varen.

 


Britse onderzoekers toonden vorig jaar aan dat er een relatie bestaat tussen een kleinere maat van servies en een verminderde inname van voedsel. Of dat ook een langdurig resultaat en uiteindelijke gezondheidsvoordelen oplevert is nog voer voor discussie maar bij de PXL zijn ze overtuigd van het nut van kleinere borden.

Verspilling

"Veel van onze studenten hebben ogen die groter zijn dan hun maag", weet Rudy Rampelberg van PXL-catering.


"Dat heeft ook te maken met onze borden. Toen we die zoveel jaar geleden aankochten, vond ik een mooie bordschikking nog heel belangrijk en daar hadden we grotere maten voor nodig. Wat blijkt? Studenten besteden eigenlijk weinig aandacht aan die schikking en omdat de borden groter zijn, vragen ze ook sneller meer bijgerechten zoals frieten of kroketten. We schepten altijd een standaardhoeveelheid op, maar de student kreeg de keuze of 'het iets meer mocht ziin'. Ergens is dat begrijpelijk want een groot bord oogt sneller 'kaal' maar natuurlijk is dat niet erg gezond. Studenten die tot zestien kroketten vragen, zijn niet ongewoon. En dat heeft nefaste gevolgen. Niet alleen voor de gezondheid. Heel wat voedsel belandt uiteindelijk in de vuilnisemmer."

Caloriedip

En dus heeft Rampelberg nu een nieuw servies besteld, met borden van 22 centimeter of zes centimeter kleiner dan de oude exemplaren.


"Dat moet de neiging om nog eens verder op te scheppen onderdrukken. Porties vlees of vis blijven hetzelfde (waardoor ook de prijs van de gerechten niet daalt, red.) maar zo kunnen we wel tot tien ton aardappelproducten als frieten of kroketten op jaarbasis uitsparen. Niet zozeer voor onze portemonnee, wel zodat de studenten 's namiddags geen 'caloriedip' krijgen en hun vetpercentage niet toeneemt."


Zodra het nieuws bekendraakte, kwamen er reacties. "Krijgen we dan nog minder lasagne op ons bord?", wilde iemand weten. "PXL gaat ons oplichten", meent een ander. "Wat die lasagne betreft: onze porties zijn nu flink groter dan eigenlijk aangeraden. Misschien kunnen we daar wel naar kleine en grote porties gaan met een apart prijskaartje. Maar ik verwacht dat de weerstand na drie weken wegebt", zegt Rampelberg. Hoe hard Rampelberg ook aan de weg timmert: gezonde eetgewoontes zullen niet snel 'spek voor de bek' van de studenten worden. De restaurants van PXL pakten vorig jaar bijvoorbeeld al eens uit met een 'frietloze week'. Daardoor liep het aantal bezoekers in een klap terug met vijftien procent. Ook de recent vernieuwde saladbar kent minder bijval. Door de mayonaise te bannen voor onder meer dressing zakte de verkoop daar in met tien procent.