Hogeschool PXL gooit studenten voor de vijfde keer buiten... om samen te werken rond VN-duurzaamheidsdoelstellingen

“De klemtoon van onderwijs ligt niet op de gebouwen, maar op de verbinding met de samenleving”, zegt directeur Ben Lambrechts.
Benoit De Freine “De klemtoon van onderwijs ligt niet op de gebouwen, maar op de verbinding met de samenleving”, zegt directeur Ben Lambrechts.
De campussen van Hogeschool PXL blijven op donderdag 25 april gesloten. Voor de vijfde keer beleven de negenduizend studenten en duizend personeelsleden van de hogeschool onderwijs in een andere setting en volgens een thema. PXL Breekt Uit editie 2019 staat in het teken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, of Sustainable Development Goals (SDG’s), van de Verenigde Naties en die gaan verder dan het klimaat. Ook dit jaar doen vijftien secundaire scholen mee met PXL Breekt Uit.

Het is een wereldwijde uitdaging om de opwarming van de aarde beneden de twee graden te houden tegen het einde van de eeuw. De VN heeft zeventien doelstellingen geformuleerd die we wereldwijd tegen 2030 zouden moeten bereiken. Ze vervangen de eerdere millenniumdoelstellingen en vormen een uitdaging voor overheden, bedrijven en organisaties. Klimaatactie is een van de doelstellingen, maar ook armoede- en hongerbestrijding, schoon water, vrede, goede gezondheid en welzijn maken deel uit van de doelen. “In onze hogeschool hebben we veel aandacht voor duurzaamheid. Zo hebben alle onderzoeksprojecten aan PXL minstens één duurzaamheidsdoelstelling in hun onderzoeksplan en komen duurzaamheidsdoelstellingen ook in al onze opleidingen aan bod”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts.

Beweging

Dat de deuren van de hogeschool gesloten blijven, maar de lessen wel gewoon plaatsvinden, was vijf jaar geleden revolutionair. “De klemtoon van onderwijs ligt niet op de gebouwen, maar op de verbinding met de samenleving. We hebben toen veel bezorgde reacties gekregen, maar nog meer positieve reacties. Bedrijven en organisaties zagen er de mogelijkheden van in en we hebben er veel samenwerkingen aan te danken. Bovendien heeft dit concept navolging gekregen. Voor het tweede jaar op rij doen secundaire scholen mee. Ook hebben de VUB, de KU Leuven campus Kortrijk en CM Gezondheidsfonds vergelijkbare activiteiten georganiseerd en mochten we op belangstelling uit Nederland rekenen”, besluit Lambrechts.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.