Hogeschool PXL doet het vrijdag zonder e-mail: “Elektronisch niet bereikbaar, maar bel ons gerust”

Op vrijdag  gaan de 11.495 studenten, docenten en andere personeelsleden van Hogeschool PXL de uitdaging aan om hun e-mailaccount een dag lang gesloten te houden.
RV Op vrijdag gaan de 11.495 studenten, docenten en andere personeelsleden van Hogeschool PXL de uitdaging aan om hun e-mailaccount een dag lang gesloten te houden.
We mailen veel en vaak, en we lijken er niet meer zonder te kunnen. Maar op vrijdag  gaan de 11.495 studenten, docenten en andere personeelsleden van Hogeschool PXL de uitdaging aan om hun e-mailaccount een dag lang gesloten te houden. “Voor alle duidelijkheid: we schrijven de digitalisering niet af, maar ook traditionele communicatiemiddelen hebben hun voordelen” zegt algemeen directeur Ben Lambrechts van Hogeschool PXL.

“We beschikken vandaag over eindeloze mogelijkheden om contact met elkaar te houden”, zegt Lambrechts. “Maar ik stel vast dat, in een tijdperk waarin de communicatiemiddelen legio zijn, er voor belangrijke gebeurtenissen nog steeds wordt teruggegrepen naar traditionele communicatievormen. Zakendeals worden face to face gesloten, en het kerstfeest vieren we gezellig samen met de familie en niet via Skype. Voor alle duidelijkheid, ik ben een sterke voorstander van elektronische communicatiemiddelen, maar we kunnen deze technologie pas ten volle benutten als we ons bewust zijn van haar beperkingen.”

E-mailloze vrijdag

Internationale specialisten maakten de voorzichtige berekening dat onoordeelkundig e-mailgebruik bedrijven een verlies oplevert van 3.000 euro per werknemer per jaar. En arbeidspsychologen toonden aan dat information overload kan leiden tot stressklachten en een vermindering van de werksfeer. Dat de laatste vrijdag van november geboekstaafd staat als e-mailloze vrijdag is geen toeval. 48 jaar geleden verzond computerprogrammeur Ray Tomlinson de allereerste e-mail ooit in de periode november-december 1971. Ben Lambrechts is in ieder geval duidelijk in zijn oproep naar de PXL-community. Door een dag lang niet of zo weinig mogelijk te mailen, te chatten en te WhatsApp’en, wil hij zijn mensen tijd en ruimte geven. “Tijd voor uitgestelde taken en ruimte om samen te komen en gesprekken aan te knopen. En telefoneren mag uiteraard ook”, besluit Lambechts.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.