Hilde Claes: "Ook anderen hadden eventuele fouten kunnen melden"

Hilde Claes.
Foto BELGA Hilde Claes.
Voormalig Hasselts burgemeester Hilde Claes (sp.a) heeft gisteren via Facebook meer in detail gereageerd op de kwestie rond belangenvermenging op haar kabinet. "De eventuele fouten die misschien gepleegd zijn, hadden ook talrijke andere mensen kunnen opmerken en bijsturen", klinkt het.

"Toen burgemeester Vananroye (CD&V) de vertrouwelijke resultaten van de audit bekendmaakte, kon ik niet reageren, heel eenvoudig omdat ik het rapport niet mocht zien en dus de resultaten ervan niet kende. Inmiddels hebben vele anderen het rapport wel gezien en het contrast tussen het document en wat sommigen meenden te moeten verklaren, is groot. Het onderzoek bewijst dat ik niet van belangenvermenging word verdacht en nergens in het verslag wordt mij dit aangewreven. Twee personeelsleden hebben, los van elkaar, mogelijks administratieve fouten begaan doch zij verdienden het niet om publiek te schande te worden gezet. De eventuele fouten die die mensen misschien pleegden, hadden veel andere mensen kunnen opmerken en bijsturen. Die bewuste personeelsleden waren misschien beter niet op taken ingezet waarbij familie na een anonieme selectie als goedkoopste kandidaat werd gekozen", geeft Claes wel toe.


"Gisteren was al geweten dat ikzelf niks verkeerd gedaan heb. Dat had nadrukkelijk mogen gezegd zijn. Ik vind het ook spijtig dat er gezegd word dat ik van personeelsfouten weet had. Want dat sloeg nergens op. Ook dat is allesbehalve netjes. Ik verliet het bestuur maanden geleden omdat je politiek instaat voor wat onder jou mogelijks fout is gegaan. Ook indien je er zelf geen schuld aan treft, zoals hier. Anderen hadden misschien dezelfde analyse moeten maken, maar deden het niet. Maar bewust foutieve dingen de wereld insturen, is verwerpelijk. Voortaan gaat al mijn aandacht en inzet naar zorgen voor mensen die zorg nodig hebben."


(DMH)