Hete zomer voor de brandweer: dubbel zo veel bosbranden in Limburg

Meer dan vier keer zo veel wespennesten op één jaar tijd

De brandweer moest deze zomer van ene bosbrand naar de andere
Toon Royackers De brandweer moest deze zomer van ene bosbrand naar de andere
De Limburgse brandweerkorpsen hebben afgelopen zomer maar liefst 498 bos- en buitenbranden moeten blussen in onze provincie. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2017. Ook het aantal wespennesten is door het warme spectaculair gestegen: van 3.988 oproepen in 2017 naar liefst 18.146 oproepen dit jaar. 

Ook voor de brandweer was de zomer van 2018 dus puffen en zweten. Veel korpsen reden letterlijk van de ene buitenbrand naar de andere. Bovendien duurde het blussen door het extreem droge weer telkens veel langer. "In totaal zijn er driedubbel zo veel uren besteed aan bluswerk," becijferde Gouverneur Herman Reynders. "Moeilijk bereikbare boswegen waren soms een extra hindernis.  Maar ook de moderne bosbeheerstechnieken zijn niet ideaal voor de brandveiligheid. Tegenwoordig moet het afvalhout maximaal ter plaatse blijven. Misschien goed voor de natuur, maar het is extra brandlast en het bemoeilijkt de toegankelijkheid. Bovendien gebruiken overheidsinstanties niet allemaal dezelfde kaarten, wat het overleg lastig maakt." Die problemen wil de provincie nu verder bespreken met het Agentschap Natuur en Bos.

Weinig wind

"Toch is de brandweer vandaag beter voorbereid op ernstige bosbranden", benadrukt de Gouverneur. "We zijn gelukkig enorm geëvolueerd door de verbeterde technologische omstandigheden. We hebben meer bluswater, snellere voertuigen, GPS-toestellen, drones en een betere organisatie. Dat er weinig wind was heeft wel geholpen. Branden konden daardoor minder snel uitbreiden." 

Aziatische Hoornaar

Het warme weer heeft bovendien voor een extreem groot aantal wespennesten gezorgd. Dat heeft op piekmomenten voor een wachttijd van soms twee weken gezorgd. Niet alle Limburgers kennen duidelijk al even vlot de weg naar het e-loket, waarmee ze wespennesten elektronisch kunnen melden. Daardoor stond de telefoon op de dispatching roodgloeiend. Een paar keer kwamen brandweerlui op een nest met de agressieve Aziatische Hoornaar uit, een agressieve soort die onze eigen bijen bedreigd. De Gouverneur bedankte tijdens een persconferentie de Limburgse brandweerlui voor hun extreme inzet van de afgelopen zomer. "Jullie zijn bescheiden en werken vaak in de luwte. Maar jullie inzet wordt enorm gewaardeerd." 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.