Het oudste 'krot' van Hasselt staat al dertien jaar leeg

Buurtbewoners klagen verkrotting Koningin Astridlaan aan

De twee panden staan al meer dan tien jaar leeg. Het pand van de stad wordt bedekt met een reuze banner.
Borgerhoff De twee panden staan al meer dan tien jaar leeg. Het pand van de stad wordt bedekt met een reuze banner.
In Hasselt staan 64 panden leeg waarvan het grootste deel privéwoningen, zegt burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). "Niet waar. Het aantal ligt vier keer hoger, maar ze telt niet alles mee", zegt Kim De Witte van de PVDA. Aan de Koningin Astridlaan staan twee grote panden al meer dan tien jaar leeg. 

De stationsbuurt in Hasselt heeft naast een drugsprobleem, ook heel wat leegstand. Volgens buurtbewoners één van de redenen die druggebruik, overlast en andere criminaliteit lokken. Twee panden langs de Koningin Astridlaan tegenover de Frans Massysstraat staan al meer dan tien jaar leeg. Het linkse pand is zelfs eigendom van de stad. 

Plannen om er een culturele invulling aan te geven, kwamen nog niet van de grond. Maar beide gebouwen worden al jarenlang gekraakt, veelal door druggebruikers.

Aan de achterzijde is zichtbaar hoe de natuur het gebouw innam.
Borgerhoff Aan de achterzijde is zichtbaar hoe de natuur het gebouw innam.

Heroïnespuiten


Volgens buren worden er wekelijks heroïnespuiten gevonden, maar is het dweilen met de kraan open. "Dat is hier al jaren zo. Die mannen komen van de cafés aan de stationsomgeving en komen hier dan hun 'shot' inbrengen. 's Nachts is het hier niet aangenaam, zeker niet met die parking hier achterin. Je moet hier maar wonen."

Verjaardag

PVDA Hasselt organiseerde zondagvoormiddag de dertiende 'verjaardag' van het oudste krot van de stad. "Leegstand aanpakken is duidelijk geen prioriteit van dit stadsbestuur", zegt Kim De Witte.

Verhoog de taksen naar het niveau van Mechelen en Leuven

Kim De Witte

Volgens de burgemeester moet elke eigenaar zélf weten hoe ze haar panden invult. Maar met een leegstandtaks proberen ze verkrotting te gaan. "Maar verhoog de leegstandtaks naar het niveau van Mechelen en Leuven", zegt De Witte. "Die taks ligt hier een vierde lager dan in andere centrumsteden. De opbrengsten kan je investeren in die sociale woningen. En de panden die al meer dan drie jaar leegstaan, zoals deze panden, kan de stad laten renoveren."

Graffiti siert de gevels van beide panden.
Borgerhoff Graffiti siert de gevels van beide panden.

"Laat de eigenaars de kosten betalen via de huur van de sociale woning die ze ervoor krijgen. De Vlaamse Wooncode van 2007 laat dat toe. Onbegrijpelijk dat de stad die kans mist." Nog vindt PVDA dat de stad vooral bezig is met bouwwoede waarin rijke projectontwikkelaars enkel aan woekerwinsten denken. 

Taart voor de 'verjaardag' van het oudste krot van de stad.
Borgerhoff Taart voor de 'verjaardag' van het oudste krot van de stad.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • karien denil

    k vraag me af of de gemeente ook zelf hun leegstandtaks betaalt...t zou me verwonderen !!!